Παρασκηνιακή “σφαγή” για τις γαλάζιες έδρες – Βουλευτές εναντίον εξωκοινοβουλευτικών – Σε ποιες περιφέρειες θα κατέβουν υπουργοί (ονόματα)

Φουντώνει η μάχη στο εσωτερικό της ΝΔ με αφορμή την πρόθεση κυβερνητικών στελεχών που δεν προέρχονται που την «γαλάζια» παράταξη να διεκδικήσουν τον σταυρό. Βουλευτές αντιδρούν καθώς βλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν σημαντικό μέρος της εκλογικής τους “πελατείας”. Παράλληλα είναι διάχυτος ο φόβος πως το Μαξίμου προκειμένου να «αδειάσει» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά και για να υπάρξουν πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς χώρους στην κοινοβουλευτική ομάδα θα στηρίξει τους υπουργούς.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Περισσότερα από 10 κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο του ελληνικού λαού με το κόμμα της ΝΔ.

  • Ορισμένοι ανήκουν στην «γαλάζια» παράταξη όπως ο Στέλιος Πέτσας, η Σοφία Ζαχαράκη και ο Νίκος Χαρδαλιάς άλλοι όμως ήταν απέναντι όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Θόδωρος Λιβάνιος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Οι τρεις πρώτοι προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ενώ ο υπουργός Επικρατείας από το «Ποτάμι».  Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή καθώς οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Παρά το γεγονός ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι η εξάντληση της τετραετίας υπουργοί και υφυπουργοί έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τους ήδη εκλεγμένους βουλευτές, ώστε όταν έρθει η ώρα να είναι έτοιμοι να μπουν με αξιώσεις στην μάχη του σταυρού. Τα κοινοβουλευτικά στελέχη προσπαθούν να πληροφορηθούν τις περιφέρειες που έχουν επιλέξει τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν τους δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες των περιοχών για την σύναψη συμμαχιών.

Ωστόσο όσο περνούν οι ημέρες τόσο αρχίζει να ξεδιαλύνει η εικόνα για τις εκλογικές περιφέρειες που θα είναι υποψήφια τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης αν και ακόμα υπάρχουν για ορισμένα πρόσωπα αρκετά ερωτήματα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, όλα δείχνουν πως θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα μαζί με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Γιάννη Λοβέρδο. Ωστόσο ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση.

Ο Στέλιος Πέτσας θα θελήσει να μπει «σφήνα» ανάμεσα  στον Μάκη Βορίδη, και στον «καραμανλικό» Γιώργο Βλάχο στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής. Μια δύσκολη μάχη ανάμεσα στον υπουργό και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, μπορεί όμως να διευκολύνει την κατάσταση η Γεωργία Μαρτίνου η οποία δείχνει να αμφιταλαντεύεται για το αν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφια.

Δύσκολη αποστολή θα έχει η Σοφία Ζαχαράκη η οποία θα διεκδικήσει την μονοεδρική της Ευρυτανίας. Το θετικό για την υφυπουργό Τουρισμού είναι οι άριστες σχέσεις που έχει με τον Κώστα Μπακογιάννη που γνωρίζει πολύ καλά την συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια στην οποία είχε διατελέσει και δήμαρχος.

  • Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης  Νίκος Παπαθανάσης αναμένεται να είναι υποψήφιοι στον Νότιο Τομέα. Πρόκειται για μια εκλογική περιφέρεια που η ΝΔ εξέλεξε στις προηγούμενες εκλογές 9 βουλευτές αναμεσά τους είναι οι Νίκος Δένδιας, Διονύσης Χατζηδάκης, Σοφία Βούλτεψη και Κώστας Κυρανάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με ιδιαιτέρως ανεβασμένες μετοχές στο Μαξίμου, θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας απέναντι στον Βασίλη Κικίλια που στις μετρήσεις βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Κώστα Πλεύρη και τον Νικήτα Κακλαμάνη. Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μάχη στην οποία πιθανότατα θα προστεθεί και η υποψηφιότητα της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου. Γεγονός που προβληματίζει -λόγω του “συνωστισμού” που θα προκληθεί- τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω το σκληρό δεξιό (alt-right) προφίλ του ώστε να αποκτήσει ισχυρή “ταυτότητα”.

Τα ερωτήματα  

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ακούγεται πως θα διεκδικήσει στην είσοδο του στη βουλή μέσω της εκλογικής περιφέρειας της Α΄ Πειραιά, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει «κλειδώσει» καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος σε συνεντεύξεις του έχει τονίσει πως δεν αποτελεί προτεραιότητα του η είσοδος στη βουλή. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει τα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί την περιφέρεια Αττικής μετά την δυσφορία που υπήρξε στο Μαξίμου για τους χειρισμούς του Γιώργου Πατούλη στην πρόσφατη κακοκαιρία. Πιθανότητα οι φήμες να έχουν φτάσει στα αυτιά του περιφερειάρχη Αττικής και σε αυτό να οφείλεται η κριτική που άσκησε τελευταία στον υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Ο αναβαθμισμένος Θόδωρος Λιβάνιος όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι – εκτός απροόπτου – στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Ο ρόλος του κατά την προεκλογική περίοδο θα είναι ιδιαιτέρως κομβικός σε ζητήματα επικοινωνίας και εκλογικών αναλύσεων. Επί της ουσίας θα είναι ο “άνθρωπος των εκλογών”, καθώς θεωρείται ικανός στην ανάλυση των εκλογικών συστημάτων, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις και με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης μετά την αποχώρηση του από την θέση του υφυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν φαίνεται πως θα κατέβει στη μάχη του σταυρού.

Οι πρώην πρωθυπουργοί

Σαφώς ένα από τα ερωτήματα που θα κυριαρχήσουν όποτε και αν προκηρυχθούν οι εκλογές είναι η απόφαση που θα λάβει ο Κώστα Καραμανλής.

  • Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως δεν θα είναι υποψήφιος με τον πρώην πρωθυπουργό να απαντάει μέσω συνεργατών του πως το πότε θα αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική σκηνή θα το αποφασίσει ο ίδιος.

Όσον αφορά τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι και θα είναι υποψήφιος στην Μεσσηνία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.