Ηρθε η ώρα Λοβέρδου στο ΚΙΝΑΛ;

Αν δώσει κανείς βάση στις δυο δημοσκοπήσεις της Opinion Poll για την εφημερίδα Political, τις μοναδικές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, για τη μάχη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το παιχνίδι έχει κριθεί υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου…

Η αποδοχή του πρώην υπουργού στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ είναι πλέον εντυπωσιακή καθώς προηγείται με ποσοστό 39,74% έναντι 26,9% του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη ενώ η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά καταποντίζεται στο 16,6%.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων και πάλι προηγείται με 28,5% έναντι 18,1% της Φώφης Γεννηματά και 17,9% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Υπερέχει και στα ποιοτικά στοιχεία αφού στις ερωτήσεις «ποιος είναι πιο κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας», «ποιος μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ σηματοδοτώντας μια νέα αρχή», «ποιος είναι πιο σύγχρονος» και «ποιος είναι πιο δυναμικός», ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά.

 

Σε μία πρώτη ανάγνωση των συγκεκριμένων αριθμών, αν η Φ. Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης ενώσουν τις δυνάμεις τους θα μπορέσουν να νικήσουν τον υποψήφιο που θεωρεί «ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ και υπαρξιακό τον ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν ένας υποψήφιος προηγείται με διαφορά δέκα και πλέον μονάδων, δημιουργείται δυναμική δύσκολα αναστρέψιμη.

Επομένως, ο Α. Λοβέρδος είναι τυχερός που οι πρώτες δημοσκοπήσεις, από την ίδια εταιρεία, τον εμφανίζουν ως φαβορί και που, ταυτόχρονα, έχει μεγάλες ευκαιρίες μιντιακής προβολής. Είναι εξαιρετικά δραστήριος στην επικοινωνία του με στελέχη του ΚΙΝΑΛ σε όλη την επικράτεια και δείχνει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη για ένα κόμμα του κέντρου που δεν θα έχει καμία σχέση με διακηρύξεις περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

Προφανώς τα νέα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι δυσάρεστα και προφανώς δεν παίρνουν στα σοβαρά τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η ανησυχία είναι μεγάλη:

  • Για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Α. Λοβέρδος πρωτοβουλία για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση και να ακυρωθεί το ορόσημο του Νοεμβρίου.
  • Για την πιθανότητα να συνεννοηθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με τον Α. Λοβέρδο στην τελική ευθεία, με την ενθάρρυνση ισχυρών συμμάχων και να αφήσουν τη Φ. Γεννηματά μόνη πίσω. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αν δει ότι η υποψηφιότητά της είναι ασθενής, δεν πρόκειται να μείνει στην κούρσα, εκτός μεγάλου απροόπτου.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόσωπο-κλειδί για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος για την ώρα παρακολουθεί από απόσταση και μένει μακριά από την εσωκομματική βαβούρα. Το αδύναμο σημείο του είναι ότι δεν είναι βουλευτής κάτι σημαντικό για έναν πολιτικό αρχηγό. Το δυνατό σημείο του είναι ότι είναι άφθαρτος από την εξουσία και ενωτικός.

Τα υπόλοιπα θα φανούν όταν ριχτεί στην αρένα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.