Κάτι τρέχει γύρω από τη ΝΔ

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Δύο εφημερίδες φιλικές προς την κυβέρνηση και με καλή ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, η «Καθημερινή» (στη στήλη “Θεωρείο”) και ΤΑ ΝΕΑ (στη στήλη του Στ. Κασιμάτη) αναφέρονται στην αυτονόμηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου που ασκεί συχνά κριτική στην κυβέρνηση, συνδέοντάς την με τις διεργασίες για δημιουργία νέου δεξιού κόμματος.

Δεν έχει γραφτεί αλλά συζητιέται στο παρασκήνιο ότι και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Κ. Μπογδάνος και ο Κ. Κυρανάκης, στα δεξιά έχουν το βλέμμα τους, προσβλέποντας σε εξελίξεις που μπορεί να τους προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες.

Όλα αυτά ξεκινούν από το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει «κλειδώσει» το κέντρο και κινδυνεύει από διαρροές προς τα δεξιά. Ετσι, ανοίγει η όρεξη σε αρκετούς να καταλάβουν τον χώρο δεξιά της ΝΔ που δεν ελέγχεται από την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου. Η προοπτική της απλής αναλογικής μεγαλώνει τον πειρασμό.

Οι πρόεδροι της «Δημιουργίας Ξανά», Θάνος Τζήμερος και της «Νέας Δεξιάς», Φαήλος Κρανιδιώτης ανακοίνωσαν επίσημα τη συμφωνία των δύο κομμάτων για κοινή εκλογική κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές, εξηγώντας ότι «δεν είναι “πολιτικός γάμος”, καθώς τα δύο κόμματα διατηρούν την αυτοτέλειά τους».

Νεότερα για το βαθμό εμπλοκής του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη δεν υπάρχουν, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα είναι παρών.

Χθες συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και μετά από εισήγηση του προέδρου Νίκου Νικολόπουλου, αποφάσισε με 85 ψήφους υπέρ και 12 κατά την συμμετοχή στην ίδρυση συμπόρευση και εκλογική συνεργασία με το Κίνημα Ελεύθερων Ανθρώπων που δημιούργησε ο Γιώργος Τράγκας.

Και για τα δύο αυτά νέα σχήματα τα εθνικά θέματα θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της κριτικής τους στην κυβέρνηση και της διαφοροποίησής τους από τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο Αντώνης Σαμαράς είναι γι αυτούς πρόσωπο αναφοράς επειδή τάχθηκε ευθέως και ανοιχτά εναντίον των διερευνητικών επαφών και εναντίον της προσφυγής στη Χάγη.

Και μάλλον σ αυτόν πήγαινε η αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη προ ημερών σε “ακραίες φωνές”: “Μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση μπορεί να μιλάει και να υπερασπίζεται τα δίκαιά της και ενίοτε και στο εσωτερικό της χώρας να αντιπαλεύει φωνές οι οποίες είναι τόσο ακραίες που οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις που δεν θέλουμε και δεν θεωρούμε ότι είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων”.

Κινητικότητα υπάρχει και στα αριστερά της ΝΔ. Η “Κίνηση Κοινωνικού Φιλελευθερισμού” με εκπρόσωπο τον πρώην βουλευτή του Ποταμιού Νίκο Νυφούδη προσπαθεί να ακουστεί, ενώ πρώην στελέχη της καραμανλικής ΝΔ (Αντώναρος, Σπηλιωτόπουλος, Ντινόπουλος, Καραχάλιος κα) είναι πάντα σε εγρήγορση.

Η στήλη “Θεωρείο” της “Καθημερινής” για τον Γ. Κύρτσο:

Ο Γιώργος Κύρτσος έχει πληθύνει το τελευταίο διάστημα την κριτική του στη Ν.Δ., ανεβάζοντας διαρκώς και λίγο περισσότερο την αντιπολίτευση. Στην τελευταία παρέμβασή του στην εκδήλωση του Tvxs.gr για την απολιγνιτοποίηση στη Μακεδονία και τα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει σχεδόν όλες τις μονάδες το 2023, διαφοροποιήθηκε ευθέως από τη ΝΔ.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια, μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες μονάδες που είναι αξιόλογες για ένα μεταβατικό διάστημα, το βρίσκω λογικό και αναπόφευκτο», τόνισε.

Το Μαξίμου έχει εκνευριστεί και έχει βάλει τον ευρωβουλευτή στην black list, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ανανέωση της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ και στα εθνικά ψηφοδέλτια δύσκολα θα υπάρξει χώρος. Αυτό δεν σημαίνει πως ο πολύπειρος δημοσιογράφος θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς κάποιοι λένε πως η κριτική που ασκεί είναι για να φτιάξει κλίμα αποχώρησης από τη Ν.Δ. και μεταπήδησης πιο δεξιά. Εξάλλου, έχει υπάρξει στέλεχος του ΛΑΟΣ και σήμερα ένας πρώην βουλευτής του Καρατζαφέρη έχει δικό του κόμμα, που ίσως μπορεί να του εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία στις Βρυξέλλες.

Ο Στ. Κασιμάτης στα ΝΕΑ γράφει για τον Γ. Κύρτσο:

«Να κατεβαίνουν ο Τράγκας μαζί με τον “Γέροντα η ευχή!” Νικολόπουλο, το καταλαβαίνω. Οι δυο τους ταιριάζουν σε πολλά, πάνε προφανώς για την τελευταία μπάζα – μιλώντας πάντα για δημοσιότητα. Αλλά η συμπόρευση Φαήλου Κρανιδιώτη με Θάνο Τζήμερο είναι αλλόκοτο πράγμα. Ακούγονται, επίσης, διάφορα για τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο. Υπάρχει δυσαρέσκεια, λέγεται, εξαιτίας των τάσεων αυτονόμησης που εκδηλώνει. Η εκδοχή ότι δημιουργείται χώρος στα δεξιά δεν ευσταθεί, διότι η ΝΔ επεκτείνεται, αλλά δεν μετακινείται από τα δεξιά. Αν πάλι προσβλέπουν στους ψεκασμένους και αυτό είναι λάθος. Για το είδος υπάρχει ο Βελόπουλος. Πιθανότερο, ως εκ τούτου, θεωρώ να ισχύει η παροιμία για τον διάολο όταν δεν έχει δουλειά…»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.