Μάς κλείνουν όλους μέσα – Χάθηκε η μπάλα – 11% αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά δημοτικού

Την έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής λοιμωξιολόγων ζήτησε ο πρωθυπουργός μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Η επιτροπή όπως είπε θα εξετάσει τη λήψη μέτρων στην Αττική.

Μετά τη συνεδρίαση και τις εισηγήσεις των ειδικών θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κλείνουν όλα τα σχολεία και όλα τα καταστήματα από το πρωί της Τετάρτης 10/2. Πληροφορίες και για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα καθημερινά.

Φαίνεται ότι έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα του ιικού φορτίου στην Αττική με αύξησή του κατά 205%.

Σε όλη την Ελλάδα κατά πληροφορίες έχουν καταγραφεί 1.200 κρούσματα μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και η εκτίμηση είναι ότι θα προσεγγίσουν τα 1.700 μέχρι το απόγευμα.

Υπό την πίεση αυτών των δεδομένων, μετά από 40.000 rapid test και με τα νοσοκομεία να αγγίζουν τα όριά τους η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιβολή καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου τουλάχιστον στις εξαιρετικά επικίνδυνα περιοχές, όπως η Αττική.

Για την απόφαση αυτή προϊδέασε την κοινωνία ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το πρωί της Τρίτης μιλώντας στο Open, επισημαίνοντας πως θα εισηγηθεί την επιβολή καθολικού lockdown.

Το εξαιρετικά αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα του σταθμού της Ψυττάλειας, καθώς και η ραγδαία άνοδος των εισαγωγών σε ΜΕΘ τα τελευταία 24ωρα αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε λήψη άμεσων μέτρων.

Στην έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του πρωθυπουργού, ο υπoυργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα αποφασιστεί η επιβολή του έσχατου μέτρου, του καθολικού lockdown, το οποίο για να είναι αποδοτικό θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 14 ημέρες.

Ο Κικίλιας το πρωί της Τρίτης μίλησε για σύντομο lockdown χωρίς να προσδιορίσει τη χρονική διάρκεια.

Θα κλείσουν λιανεμπόριο και σχολεία

Στην περίπτωση που τα στοιχεία οδηγήσουν στην απόφαση για σκληρό lockdown, το λιανεμπόριο θα βάλει ξανά λουκέτο, ενώ θα κλείσουν για ακόμα μία φορά τα σχολεία και οι μαθητές θα κάνουν μαθήματα με τηλεκπαίδευση.

Πάνω από τα 3 δισ. ευρώ θα είναι το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος από ένα καθολικό lockdown στην Αττική, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το όποιο κόστος.

Στα νοσοκομεία της Αττικής το 71% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες

«Στα νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%.

»Και σύνολο νοσηλευόμενων Covid έχουμε 1.899, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας και συνέχισε:

«Επί 11 μήνες δίναμε μια άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και τα καταφέραμε.

»Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο, δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60% με 70% του πληθυσμού.

»Είναι σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο, δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη.

»Η δική μου εικόνα, με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο.

»Ένα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του Μαρτίου, που θα φέρει σύντομα αποτελέσματα και θα αποκλιμακώσει και θα μαζέψει την κατάσταση».

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών -δηλαδή στα παιδιά του δημοτικού- αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Με πολύ μεγάλη αίσθηση της ευθύνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, να δώσουμε μαζί αυτή την τελευταία μάχη», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.