ΣΤΥΓΝΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΡΑΜΠ για το τείχος

Συντάκτης:  Κορίνα Βασιλοπούλου

Τη μορφή του Ντόναλντ Τραμπ -σε ελεύθερη απόδοση πάντα- τείνει να πάρει ο «Κατεργάρης των Χριστουγέννων», ο μουρτζούφλης Γκριντς που μισεί τα Χριστούγεννα και προσπαθεί να σαμποτάρει τις γιορτές των ημερών σε ολόκληρο το χωριό.

Λευκός Οίκος και Κογκρέσο επιδίδονται σε ένα σκληρό, εορταστικό μπρα ντε φερ με επίκεντρο το διαβόητο τείχος που ονειρεύεται να κατασκευάσει ο Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό. Αν δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση έως απόψε τα μεσάνυχτα, θα ακολουθήσει -μερική τουλάχιστον- παύση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την απειλή που είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα να μην υπογράψει τη συμβιβαστική πρόταση της Γερουσίας.

Bάσει αυτής, η οποία ψηφίστηκε την Τετάρτη, θα εξασφαλιζόταν η χρηματοδότηση της κυβέρνησης ώς τις 8 Φεβρουαρίου του 2019, αλλά δεν θα προβλεπόταν κονδύλι για το τείχος. Είναι προφανείς οι λόγοι για την επιμονή και τη βιασύνη του Τραμπ και των σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών.

Στις 8 Φεβρουαρίου το Κογκρέσο θα έχει πλέον νέα σύνθεση. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι θα φέρνουν σοβαρά εμπόδια στον δρόμο για το τείχος των ονείρων του Τραμπ.

Εξάλλου, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Οχάιο, Τζιμ Τζόρνταν, το είπε ξεκάθαρα: «Θα μιλήσω στα ίσια. Θα έχουμε καλύτερες πιθανότητες να φτιάξουμε το τείχος τον Φεβρουάριο, όταν η Νάνσι Πελόζι θα έχει γίνει πρόεδρος της Βουλής, αντί για τώρα που έχουμε την πλειοψηφία;».

Mετά τη χθεσινή άρνηση του Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων προσπαθούσαν να επεξεργαστούν μια νέα εκδοχή στην πρόταση της Γερουσίας, προσθέτοντας 5 δισ. δολάρια στον προϋπολογισμό για το τείχος. Οπως όμως σχολίαζε το Associated Press, είναι αμφίβολο αν μια τέτοια πρόταση θα περάσει από τη Βουλή καθώς, εκτός από τους Δημοκρατικούς, αντίθετοι με το τείχος είναι και αρκετοί μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί. Από πλευράς Γερουσίας, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Σώμα, Τσακ Σούμερ, σχολίαζε ότι «το λουκέτο στην κυβέρνηση διά χειρός Τραμπ δεν θα πείσει ούτε έναν Δημοκρατικό να επιβαρύνει τον Αμερικανό φορολογούμενο για ένα αποτελεσματικό, άχρηστο και εξωφρενικά ακριβό τείχος».

«Αγωνιζόμαστε ανόητα για την ασφάλεια των συνόρων άλλων χωρών – όχι όμως για τις αγαπημένες μας ΗΠΑ. Δεν είναι καλό», έγραψε ο Τραμπ μεταξύ διαφόρων άλλων στο τουίτερ.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η ασφάλεια δεν είναι το μόνο του μέλημα. Θα πρέπει επίσης να ξεπληρώσει «γραμμάτια» σε εταιρείες κατασκευαστικές και παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που τον στήριξαν προεκλογικά και ανέμεναν να κλείσουν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων για το τείχος, το οποίο αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες.

Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τραμπ προετοιμάζεται για το «λουκέτο», λέει σύμβουλός του Δακρυγόνα εναντίον παιδιών στα σύνορα με το Μεξικό…

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.