Η Αθήνα «στο πλευρό» των Σκοπίων στη διαμάχη με Βουλγαρία: «Πρέπει να μπουν στην ΕΕ»

Η ελληνική κυβέρνηση από τα συλλαλητήρια του Συντάγματος και της Θεσσαλονίκης εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, έχει φτάσει στο σημείο να παίρνει το μέρος των Σκοπίων στην διαμάχη που έχουν με τη Βουλγαρία, από την οποία, όπως και στην Ελλάδα, έχουν κλέψει την ιστορία και έχουν αλυτρωτικές βλέψεις για «Μακεδονίκη μειονότητα».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα «θα μεσολαβήσει» μεταξύ των δύο χωρών, παρόλα αυτά

«Ως χώρα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, θα προσπαθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο να διευκολύνουμε την επίλυση των διαφορών τους», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Euronews, όπως σημειώνει η Ζουρνάλ των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση από την Αθήνα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων,  αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και άρα στα Σκόπια αφού η Βουλγαρία είναι ήδη μέλος της ΕΕ.

«Ακολουθώντας την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα την ευρωπαϊκή προοπτική στη χερσόνησο των Βαλκανίων και φυσικά στα Δυτικά Βαλκάνια, και ιδίως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Και ως χώρα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, θα προσπαθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο να διευκολύνουμε την επίλυση των διαφορών τους. Και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα το εκτιμήσουν», είπε ο Δένδιας.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «η πρωτοβουλία είναι μια πολύ δυνατή λέξη» και πρόσθεσε ότι είναι φίλη με όλους και προσπαθεί να τους βοηθήσει όλους.

«Αλλά πρέπει να πω ξανά ότι πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, και η μεγάλη εικόνα είναι το μέλλον των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Euronews.

Aπόσπασμα από την συνέντευξη:

E. ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Και μια τελευταία ερώτηση για ένα άλλο ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. Σας ανησυχεί λοιπόν αυτό το νέο βέτο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών που συνήφθη πριν κάποια χρόνια; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάτι για να διασώσει, ας πούμε, το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, μετά την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα είναι σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της βαλκανικής χερσονήσου και φυσικά των Δυτικών Βαλκανίων. Και ειδικότερα, στην προκειμένη περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Και ως χώρα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την επίλυση των διαφορών τους με κάθε δυνατό τρόπο. Και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα το εκτιμήσουν.

E. ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Πρόκειται να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό; Να διαδραματίσετε για παράδειγμα το ρόλο διαμεσολαβητή;

N. DENDIAS: Κοιτάξτε, η πρωτοβουλία ίσως είναι μια πολύ δυνατή λέξη. Είμαστε φίλοι με όλους και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όλους. Όμως και πάλι πρέπει να πω ότι πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι το μέλλον των Βαλκανίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.