ΣΥΡΙΖΑ: Το Συμβούλιο της Ευρώπης είπε «ναι» στην πρόταση Τσίπρα για άρση πατέντας στα εμβόλια

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(WHO) Dr Tedros AdhanomGhebreyesus, υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα (115 υπέρ, 2 κατά) σχέδιο απόφασης για τον εμβολιασμό κατά του ιού Covid-19 με τίτλο: «Εμβόλια Covid-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετήθηκε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία(72 υπέρ-16 κατά) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έπειτα από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου, που ζητεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες.»

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «η επικαιρότητα της πρότασης αναδεικνύεται και από την πρόσφατη υπαναχώρηση των εταιριών παραγωγής των εμβολίων από τις δεσμεύσεις τους για μαζικές παραδόσεις των εμβολίων. Μία άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί πρόσβαση στα εμβόλια όχι μόνον στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων. Και τούτο τόσο για προφανείς ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να περιοριστεί ο κίνδυνος εστιών μετάδοσης του ιού».

«Η Συνέλευση αποδέχθηκε με επίσης μεγάλη πλειοψηφία (99-10) την πρόταση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων (ALDE) να απορριφθεί κάθε ιδέα για μη αποκλειστικά ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «η Συνέλευση καλεί κράτη και ΕΕ «να (το) χρησιμοποιούν μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών”, βάσει του εξής σκεπτικού:«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «διαβατήριο εμβολιασμού» (στα σύνορα, στις αεροπορικές πτήσεις ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες). Τέτοια χρήση θα ήταν αντιεπιστημονική, ελλείψει δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μεταδοτικότητα, τη διάρκεια οποιασδήποτε αποκτηθείσας ανοσίας, καθώς και το ποσοστό «αποτυχίας» παραγωγής ανοσίας λόγω νέων μεταλλάξεων, ιικού φορτίου και καθυστερημένων δεύτερων δόσεων . Παρόμοια χρήση θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα απορρήτου και, λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, μπορεί να διαιωνίσει και να ενισχύσει τις πρακτικές αποκλεισμού και διακρίσεων.»

Καταλήγοντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «υπέρ της φύσης του εμβολίου ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού και κατά της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, κατά την πρόταση Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας DrTedrosAdhanomGhebreyesus. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις αποφάσεις αυτές και να προσαρμόσει ανάλογα την πολιτική της».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.