Μητσοτάκης: Επιστροφή σε κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

Η επιστροφή στην κανονικότητα συνδέεται με την πορεία των εμβολιασμών τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως “αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού”.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “μάθαμε ότι πρέπει ν’ ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες και να παίρνουμε νωρίς αποφάσεις” και ανέφερε ότι καταφέραμε στην Ελλάδα να χειριστούμε καλά το πρώτο κύμα, ενώ, με το δεύτερο κύμα τον Νοέμβριο, προχωρήσαμε σ’ ένα αυστηρό lockdown που “πόνεσε” οικονομικά, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Υπογράμμισε πως οι ειδικοί και η κυβέρνηση είπαν στους Έλληνες έγκαιρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν κι εκείνοι το ακολούθησαν, πειθαρχώντας στα μέτρα και πως η συμπεριφορά αυτή πρέπει να διατηρηθεί έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. “Οι ειδικοί είναι αυτοί που μας λένε τι πρέπει να κάνουμε”, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ελήφθησαν νωρίς οι κρίσιμες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει χρόνος για τη θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων, την οποία χαρακτήρισε ως “success story”. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι παραδόσεις πρέπει να εξασφαλιστεί πως θα γίνουν πιο γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς από τις παραδόσεις εξαρτάται άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών.

“Η απόφαση της ΕΕ ν’ αγοράσει κεντρικά τα εμβόλια και να τα διανείμει ανάλογα με τον πληθυσμό των κρατών-μελών της ήταν πράξη αλληλεγγύης”, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ για την πανδημία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ευρώπη πράγματι να κάνει πιο γρήγορα ως προς τις εγκρίσεις και τις παραδόσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αδειοδότηση της AstraZeneca, αλλά με την κεντρική συμφωνία εξασφάλισε τουλάχιστον την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ στα εμβόλια και ότι κάποιες χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – δεν μειονεκτούν απέναντι στις ισχυρές. “Μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΠΟΥ έχει ένα κρίσιμο ρόλο”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε, επίσης, για την πρότασή του σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι μ’ αυτή θέλουμε οι επισκέπτες στην Ελλάδα να έρθουν με ασφάλεια το καλοκαίρι και ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά εν τέλει ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας, επίσης, το άνοιγμα των καταστημάτων, τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, αλλά η απόφαση ήταν απαραίτητη προκειμένου να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με “ενέσεις” από το κράτος. “Τηρούμε τους βασικούς κανόνες κι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι”, είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ερώτηση για το σύστημα υγείας και τι άλλαξε στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πανδημία αναδείχθηκε σε μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωσή του και ότι έμφαση δίνεται πλέον κυρίως στον τομέα της πρόληψης, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την αντικαπνιστική καμπάνια και την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους που τελικά λειτούργησε με επιτυχία, όπως είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.