“Αγκάθι” για Τσίπρα οι “σκελετοί” στο ντουλάπι του ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά 

Στον “αυτόματο” έχουν μπει οι διαδικασίες παραγωγής νέου πολιτικού λόγου και αφηγήματος στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφενός έχουν “παγώσει” οι κομματικές συνάξεις και διαδικασίες, αφετέρου το αφήγημα που έχει συγκροτηθεί από την ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι : σκληρό εφ όλης της ύλης πολιτικό ροκ απέναντι στην Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Η στρατηγική προς ώρας του Αλέξη Τσίπρα είναι να τρώσει την διαχειριστική ικανότητα και το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο το επόμενο διάστημα να προτάξει την δική του ατζέντα, μπολιασμένη με το “τρίπτυχο”: Αύξηση μισθών, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, αφήγημα που θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί σε αναλυτική πρόταση μέχρι τις εκλογές ( με τον χρόνο να πιέζει εάν ευοδωθούν τα διάφορα σενάρια για πρόωρες κάλπες από την Άνοιξη και μετά).

Σκάνδαλα

Στην διεγνωσμένη ( και όχι μόνο δημοσκοπικά) δυσκολία που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδω και 1,5 χρόνο να βρει αντιπολιτευτικό βηματισμό, εμφιλοχωρεί και ο παράγοντας ” Σκελετοί στο ντουλάπι της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

Η νέα πολιτική θύελλα που ξέσπασε με αφορμή το σκάνδαλο της Folli Follie και έφερε στο προσκήνιο ξανά “σκηνές” και μνήμες καθόλου κολακευτικές για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί αμηχανία στο κόμμα μεν αλλά όχι και “αιφνιδιασμό”.

Ήδη από την περίοδο των καταγγελιών Μιωνή με την εμπλοκή Παππά, υπήρξε κοινή η “ανάγνωση” από όλες τις “τάσεις” στην Κουμουνδούρου, ότι υπαρκτά τε και ανύπαρκτα “γκρίζα” σημεία στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα ξεπετάγονται διαρκώς μπροστά τους, μη επιτρέποντας στο κόμμα και τον πρόεδρό του, “να σηκώσει” κεφάλι και απονευρώνοντας τις δυνατότητες για προσπορισμό πολιτικού οφέλους από την όποια κυβερνητική φθορά υφίσταται η κυβέρνηση.

Μοτίβο

Η “απάντηση” συνολικά του κόμματος στις “περιπέτειες” τούτες είναι η άμυνα δια της επίθεσης. Εσχάτως δε, με αφορμή την Folli Follie και την υπόθεση του εξοχικού σπιτιού του Αλέξη Τσίπρα, η “κεντρική” διαχείριση της Κουμουνδούρου συνοψίζεται σε : Τις υποθέσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις “ενορχηστρώνει” η Ν.Δ για … αντιπερισπασμό απέναντι στις δικές της αστοχίες στην διαχείριση της Πανδημίας.

Επ αυτού υπάρχουν δυο “σχολές”:

1. Εκείνη που περιμένει να ενταθούν προϊόντος του χρόνου οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις μέρες ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά ευελπιστούν ότι το επαναλαμβανόμενο “μοτίβο” θα σταματήσει εν καιρώ να πλήττει την εικόνα του κόμματος, καθόσον, ως πιστεύουν, στο μεταξύ, θα έχει αρχίσει και η Κυβέρνηση να έρχεται αντιμέτωπη με τα επίχειρα των δικών της αποφάσεων

2. Εκείνη που δεν διαφωνεί με τα παραπάνω μεν αλλά εκτιμά πως από τη στιγμή που τα πρόσωπα που βγαίνουν στη “σέντρα” κάθε φορά παραμένουν στην πρώτη γραμμή του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ και στη νέα του φάση, δύσκολα θα πείσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει πράγματι “γυρίσει” σελίδα από το κυβερνητικό του παρελθόν.

Κοινώς , το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να βγάλει νέο πολιτικό “αίμα” και ανακυκλώνει την ίδια ομάδα στελεχών πρώτης γραμμής από τον καιρό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας του κ. Τσίπρα για “rebranding” του κόμματός του και δημιουργεί συνθήκες πιεστικές για να κερδηθεί απαιτητικό “στοίχημα” σε αυτή την κατεύθυνση.

Αντιθέσεις

Εν τω μεταξύ , όσο κι αν έχει υποχωρήσει η εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου, δεν παύει να “καραδοκεί”.

Είναι ενδεικτικές οι αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας για bonus ενός μισθού στην ΕΛΑΣ, με πρωτοβουλία του αρμόδιου τομεάρχη Χρήστου Σπίρτζη, η οποία τελικώς ξηλώθηκε ( προκαλώντας κατά πληροφορίες του “Κ” τη σφοδρή δυσαρέσκεια του κ. Σπίρτζη, ο οποίος απείλησε με παραίτηση από τον θώκο του τομεάρχη). Ούτε η διευρυμένη καινούργια που επανακατατέθηκε και συμπεριλαμβάνει πρόταση για ενίσχυση και άλλων εργασιακών ομάδων, χαίρει της συμφωνίας, όλων.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, για παράδειγμα, είναι από τα κορυφαία κομματικά στελέχη που εξακολουθούν να διαφωνούν και με τη νέα εκδοχή της, έχοντας καταθέσει τη διαφωνία του στο κόμμα: Δεν έπρεπε να υπάρχει καμία πρόταση για οικονομική ενίσχυση της ΕΛΑΣ, στην εν λόγω “διορθωμένη” τροπολογία.

Και δεν είναι ο μόνος, καθώς “53” και κομματικοί συνοδοιπόροι τους, εξακολουθούν να διατηρούν ζωηρές επιφυλάξεις, οι οποίες – για την ώρα- δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

*Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ της 24ης Δεκεμβρίου

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.