Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν βλέπει κερδοσκοπία στα τεστ!

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν βλέπει κερδοσκοπία στα τεστ!

Ασχετη και επικίνδυνη η Επιτροπή Ανταγωνισμού! Τους πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για να κάνουν τον τροχονόμο στην διαπλοκή!

Πληρώναμε μεχρι και 140 ευρώ το τεστ, με ολέθριες συνέπειες για την ιχνηλάτηση της πανδημίας, αλλά η επιτροπή ανταγωνισμού δεν βλέπει τίποτα επιλήψιμο!

Την ώρα που το υπ. Ανάπτυξης επιβάλλει πλαφόν στην τιμή των τεστ για κορονοϊό, ο κ. Λιανός δεν βλέπει υπερτιμολογήσεις!

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη ότι θα μπει πλαφόν στις τιμές των μοριακών και των rapid tests για τον κορονοϊό, γιατί παραμένουν υψηλότατες σε σχέση με την Ευρώπη, και μόνο λίγες μέρες μετά τη δήλωση επιδημιολόγων πως αυτές οι υψηλές τιμές οδήγησαν σε έλλειψη επιδημιολογικών στοιχείων, επειδή τεστ είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μόνο άνθρωποι με οικονομική άνεση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε την αξιολόγηση έρευνας, με την οποία ισχυρίζεται πως οι τιμές δεν ήταν υπερβολικά τιμολογημένες (!).

Η είδηση αυτής της έκθεσης μοιάζει το λιγότερο με εμπαιγμό προς την ελληνική κοινωνία, που αυτή τη στιγμή μετρά καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς από τον κορονοϊό.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν βλέπει κερδοσκοπία στα τεστ!

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, λοιπόν, της οποίας επικεφαλής είναι ο Ιωάννης Λιανός, αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή πως συνέλεξε στοιχεία στο πλαίσιο έρευνας, μεταξύ άλλων, και για την προμήθεια του μοριακού τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού για την περίοδο από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο προκειμένου να αξιολογήσει μία σειρά δεδομένων, όπως οι τιμές τους. Και όλα αυτά για να διαπιστώσει τώρα, δηλαδή 10 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκκίνησης αυτεπάγγελτης έρευνας εκ μέρους της (!).

Τι διαπιστώθηκε τελικά από την ανεξάρτητη Αρχή; Εν ολίγοις, πως «οι τιμές των εξετάσεων από τα ιδιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται στα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών», πως «το γεγονός αυτό συνηγορεί υπέρ της άποψης περί μη άσκησης υπερβολικής τιμολόγησης» και πως «εν κατακλείδι δεν εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα ενδείξεις συμπαιγνίας με αντικείμενο τον καταμερισμό της αγοράς ή τον καθορισμό των τιμών».

Δηλαδή, η τιμή των τεστ είναι εξαιρετική και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ συμπράξεις καρτελικού χαρακτήρα.

Το πλέον παρανοϊκό -και ως εκ της σοβαρότητας της κατάστασης επικίνδυνο- είναι η δήλωση της Επιτροπής πως θα προχωρήσει (και πάλι) τώρα «σε περιοδική επικαιροποίηση της έρευνας με νέα στοιχεία για τη διαπίστωση τυχόν αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών για την περίοδο από Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο 2020».

Κι ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει τις σχετικές διαπιστώσεις και έχει αποφασίσει ήδη την αγορανομικού τύπου ρύθμιση του πλαφόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απλά δηλώνει πως… «εάν (μάλιστα, εάν) υπάρχουν παραβάσεις της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό», τότε θα επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις; Πότε δηλαδή; Οταν η ύπαρξη εμβολίου θα έχει συμπιέσει τις τιμές προς τα κάτω;

Εξοργιστικό

Εκείνο, όμως, που κυριολεκτικά εξοργίζει σε αυτή την ανακοίνωση είναι η αναφορά στο τέλος, σύμφωνα με την οποία «στην παρούσα συγκυρία που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού η Ε.Α. παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να επεμβαίνει ως αρμόδια για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων».

Αλήθεια, πότε επενέβη η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Στην πραγματικότητα, ποτέ. Κι αυτό το αποδεικνύει από μόνη της η ανάγκη αγορανομικού τύπου ρύθμισης από το υπουργείο. Εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε κάνει τη δουλειά της και είχε προβεί σε αυτεπάγγελτη έρευνα, τότε καμία παρέμβαση δεν θα χρειαζόταν από το υπουργείο.

Υποβόσκει κόντρα;

Αλήθεια, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός δεν άκουσε ποτέ τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη; Μήπως έχει μετακομίσει και ζει σε άλλη χώρα; Υποδηλώνει όλο αυτό κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου και της κυβέρνησης, από τη μία, και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την άλλη; Αυτή η αντιφατική εικόνα μεταξύ θεσμικών οργάνων δεν δημιουργεί ένα πλαίσιο χάους, μέσα στο οποίο οι πολίτες νιώθουν κυριολεκτικά αβοήθητοι;

Είναι δυνατόν, τη στιγμή που η κοινωνία και οι επιστήμονες… βράζουν με αυτό το θέμα, καθώς η έλλειψη επιδημιολογικών στοιχείων από τα τεστ έκανε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με γιάπικη αβελτηρία, να μας ανακοινώνει πως όλα είναι καλά, γιατί έκανε μία μελέτη, και πως θα… ξανακοιτάξει το θέμα στο μέλλον και θα μας ενημερώσει εάν υπάρχει λόγος να προβεί σε αυτεπάγγελτη έρευνα;

Μήπως η λέξη «εμπαιγμός» είναι τελικά φτωχή και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για σαφέστατες παραλείψεις νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας; Γιατί, δεν μπορεί… κάποιοι είναι σίγουρα υπεύθυνοι από τη θέση του θεσμικού ρόλου που έχουν για τον εκτροχιασμό της πανδημίας στη χώρα μας.

Και αν μέρος του προβλήματος αποτέλεσε και η τιμή των τεστ, όπως παραδέχεται η κυβέρνηση και δηλώνουν οι επιστήμονες, τότε ο αμέτοχος ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ίσως θα πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.