Κοινό κείμενο κατά της «κυβερνητικής αυθαιρεσίας» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την απαγόρευση των συναθροίσεων από τον αρχηγό της Αστυνομίας των συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου.

 

Μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που κρίνει την απόφαση αντισυνταγματική και ζητά την ανάκλησή της, καθώς και τις άμεσες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η αντίδραση της αντιπολίτευσης κλιμακώνεται καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 υπογράφουν κοινό κείμενο κατά της «κυβερνητικής αυθαιρεσίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του Περισσού και ύστερα από επικοινωνία των κομμάτων, το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, υπογράφουν κοινό κείμενο νομικών, εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων προσωπικοτήτων, που καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση. Το κείμενο δεν υπογράφει το ΚΙΝΑΛ, παρά την επαφή που είχαν μαζί του άνθρωποι της πρωτοβουλίας.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.