Ούτε πρωτοετής φοιτητής διεθνών σχέσεων δεν θα την πατούσε έτσι

Το Oruc Reis ανανέωσε για μια ακόμη φορά την κρουαζιέρα του στο Αιγαίο, με την Ελλάδα απλώς να επαναλαμβάνει τις γνωστές τυπικές διαμαρτυρίες.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας πληροφόρησε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν τουρκικές παραβιάσεις, διότι τα εναέρια σύνορά μας δεν συμπίπτουν με τα θαλάσσια.

Εμμέσως τα αμερικανάκια μας είπαν δηλαδή, ή έχετε τις κοχόνες να επεκτείνετε τα σύνορά σας στα 12 μίλια στο Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ή μείνετε σαν γατάκια στα έξι και βρείτε τα με τον σουλτάνο δίχως να διαμαρτύρεστε που έχει κάνει σουρωτήρι την περιοχή σας.

Κατόπιν της βόμβας υπήρξαν διαρροές από την πλευρά μας που ανέφεραν ότι η εν λόγω κίνηση έγινε για να εκδικηθεί ο Τραμπ τον Μητσοτάκη επειδή συνεχάρη τον Μπάιντεν για την εκλογή του.

Λίγο μετά ήρθε και η επίσημη ήπια αντίδραση η οποία απλώς ανέφερε ότι τα σύνορά μας έχουν καθοριστεί μέσω διεθνών συνθηκών, αφήνοντας να αιωρείται αν έχουμε ή όχι απεμπολήσει το κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για επέκταση των συνόρων στα 12 μίλια.

Από τη μία δηλαδή κάνουμε τους παλικαράδες για εσωτερική χρήση και από την άλλη λιγόψυχοι βγάζουμε μια ανακοίνωση η οποία αφενός αφήνει αναπάντητη την αμερικανική πρόκληση, αφετέρου δεν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η κατάσταση πλέον είναι πολύ σοβαρή και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται με τέτοια επιπολαιότητα.

Αλλά σε αυτού του είδους τα αδιέξοδα οδηγείσαι όταν δηλώνεις με το καλημέρα πρόθυμος να συνθηκολογήσεις με τους Τούρκους στη σολομώντειο Χάγη.

Τώρα δεν ξέρουμε κατά πόσο ευσταθούν οι έμμεσες κατηγορίες περί εκδίκησης Τραμπ για να ευνοηθεί ο Ερντογάν. Αλλά ακόμη κι αν ευσταθούν, εννοείται ότι είναι τραγικά ανόητο να κατηγορείς τον άνθρωπο που δεν είναι σίγουρο πως θα πάψει να είναι πλανητάρχης.

Πάντως ήδη γράφτηκε ότι ο Πομπέο αδειάζει τον κουμπάρο, καθώς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη θα δει μόνο τον Βαρθολομαίο.

Επίσης ως γνωστόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ελέγχει το περίφημο βαθύ αμερικανικό κράτος κι όχι ο Τραμπ.

Άρα κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της διχασμένης πλέον Αμερικής και πρέπει να φανερωθεί.

Αν όμως ο Μητσοτάκης είχε εξ αρχής ανακηρύξει συνολικά ΑΟΖ και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, αντί να ξεπουλάει δια της σαλαμοποίησης την εθνική κυριαρχία, δεν θα δεχόταν τέτοιου είδους ταπεινώσεις από τους Αμερικανούς.

Τώρα πως γίνεται να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις μαζί τους, να τους δίνουμε στρατόπεδα, βάσεις, λιμάνια, ναυπηγία και να μας ξευτιλίζουν κατά αυτό τον τρόπο, είναι ένα ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός όταν ευκαιρήσει.

Κι όλα αυτά την ημέρα της επίσκεψης Σίσι, μέσω του οποίου αναγνωρίσαμε επισήμως το γκριζάρισμα του τραμπούκου επεκτατικού γείτονα με την τάχα πατριωτική ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που έκοψε το Αιγαίο στα δύο.

Και κάτι ακόμη. Η Τουρκία αποπληρώνει μέρος από το χρέος της Σομαλίας στο ΔΝΤ, τη στιγμή που όλως τυχαίως ο πρόεδρος της Χάγης είναι Σομαλός.

Μάλλον τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τον μεγάλο τιμονιέρη μας.

Ούτε πρωτοετής φοιτητής διεθνών σχέσεων δεν θα την πατούσε έτσι.

ΥΓ. Σύντροφοι κοψοχέρηδες βαστάτε ακόμη;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.