Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία: Η κρίση και η Ελλάδα που υποβαθμίζεται

Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία: Η κρίση και η Ελλάδα που υποβαθμίζεται – Η γεωπολιτική σκακιέρα στα Βαλκάνια αποκτά νέα δυναμική

 

Του Σωτήρη Σιδέρη στο omegapress.gr

Στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ως προς την Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ο τυχοδιωκτικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ έναντι της γειτονικής χώρας και κυρίως έναντι του ελληνικού λαού.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικά συνεπής θα έπρεπε να απαιτήσει όχι την ακύρωση, αυτή η θέση δεν υφίσταται προ πολλού, αλλά «βελτιώσεις» στην συμφωνία των Πρεσπών όπως διατείνεται ότι επιδιώκει.

Φυσικά δεν θα το κάνει γιατί δεν επιδιώκει καμία αλλαγή. Αντίθετα είναι η Βουλγαρία πλέον που θέτει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων προτάσσοντας ως βασικό αίτημα την μακεδονική γλώσσα που δεν αναγνωρίζει, παραβιάζοντας μάλιστα την διμερή συμφωνία με τα Σκόπια και ήταν η σημαία και η κορώνα της ΝΔ.

Βουλγαρία: Εθελοντική στρατιωτική θητεία και πρόσληψη στο Στρατό
Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία: Η κρίση και η Ελλάδα που υποβαθμίζεται

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός και ορισμένα παραληρούντα στελέχη του γύρω από το ζήτημα της γλώσσας είχαν ξεσηκώσει θύελλα ως αντιπολίτευση. Τώρα όμως η κυβέρνηση, αν ήθελε, θα μπορούσε να συμπαραταχθεί με τη Βουλγαρία, αλλά δεν το θέλει αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο καιροσκοπική είναι η πολιτική της..

Αλλά , ακόμη και τώρα όμως όσοι από το λεγόμενο μπλοκ Σαμαρά που σιωπούν,, θέλουν να έχουν μια ευπρεπή πολιτική υπόσταση , οφείλουν είτε να παραιτηθούν είτε να ζητήσουν συγνώμη.

Σημειώνεται επίσης ότι η υπογραφή μιας συμφωνίας δεν εμποδίζει κανένα κράτος στον κόσμο να την υπονομεύσει ή να την ακυρώσει. Και η Βουλγαρία έχει υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία και τώρα την παραβιάζει.

Στα Σκόπια επικρατεί ανησυχία , στην Αθήνα σιωπή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την κυβέρνηση έναντι της Βουλγαρίας με την σιωπή της. Καλώς από μία άποψη γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει έναν ρόλο στα Βαλκάνια , αλλά όχι από μια κυβέρνηση που έχει αναγάγει τον καιροσκοπισμό σε διπλωματική βίβλο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.