Η επιλογή του Θάνου Ντόκου ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας είναι μια έμπρακτη συγγνώμη του πρωθυπουργού προς τον προκάτοχο της συγκεκριμένης θέσης Αλ. Διακόπουλο ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημόσια παραδοχή του ότι το «Ορούτς Ρέις κάνει έρευνες», κάτι που είχε αρνηθεί η κυβερνητική προπαγάνδα.

Ο Θάνος Ντόκος ανήκει στη σχολή σκέψης του ΕΛΙΑΜΕΠ που καθόλου δεν γοητεύει τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ η οποία έχει ως πρόσωπο αναφοράς τον Αντώνη Σαμαρά. Είχε βρεθεί στο στόχαστρο όταν είπε την καταραμένη λέξη «συνεκμετάλλευση» και αναγκάστηκε -κατόπιν πιέσεων από το Μέγαρο Μαξίμου- να αναδιπλωθεί κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις».

Τώρα όμως ο πρωθυπουργός τον χρειάζεται ως πρόσωπο – βιτρίνα. Και υπάρχουν λόγοι:

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο Ρ. Τ. Ερντογάν έχει μεταφέρει στην Α. Μέρκελ ότι είναι έτοιμος για διερευνητικές επαφές με χρονοδιάγραμμα, δηλαδή για συνομιλίες που σε μια συγκεκριμένη προθεσμία θα πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα και, αν δεν καταλήξουν, να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πιθανότητα να μπλοφάρει η Άγκυρα είναι ισχυρή. Παρόλο αυτά, η πίεση μεταφέρεται στην ελληνική πλευρά που δεν θέλει συνομιλίες με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια, γνωρίζοντας ότι θα αποτύχουν αφού η Τουρκία διευρύνει την ατζέντα προτάσσοντας την αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τη θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Το Βερολίνο ζητά διάλογο εδώ και τώρα, όπως ακριβώς και η Ουάσιγκτον χωρίς να λαμβάνουν υπ όψιν τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες. Θέλουν ανοιχτούς διαύλους για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο με κάθε τρόπο. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα πέρα από αυτό.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν έχει πείσει τους ξένους συνομιλητές του ότι έχει πραγματική βούληση για συνομιλίες που θα καταλήξουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Υπάρχει η αίσθηση ότι η βαθύτερη επιδίωξή του είναι να χρονοτριβήσει και να μην πάρει εσωκομματικό ρίσκο με δεδομένη την άποψη του Αντ. Σαμαρά «δεν μιλάμε με πειρατές» και το δόγμα της ακινησίας («ούτε λύση ούτε κρίση») που ασπάζονται πολλοί καραμανλικοί.

Με αυτά τα δεδομένα ο Θ. Ντόκος προσφέρει στον πρωθυπουργό την έξωθεν καλή μαρτυρία. Είναι ό,τι πιο διαλλακτικό υπάρχει στη ΝΔ έναντι της Τουρκίας και μόνο για ακαμψία δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Οι ξένες πρεσβείες θα μεταφέρουν ενθουσιώδη μηνύματα στις κυβερνήσεις των χωρών τους και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει επιχειρήματα έναντι εταίρων και συμμάχων υπέρ της δέσμευσής του για διάλογο με την Τουρκία του Ερντογάν. Και θα κερδίζει χρόνο…