Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα – Καθυστερεί τη διαδικασία ο Λαγός

της Άννας Κανδύλη

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό για το “διευθυντήριο” της Χρυσής Αυγής. Αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά σε Αλεξόπουλο, Μπούκουρα, Μίχο, Αρβανίτη. Στους τέσσερις πρώην βουλευτές το δικαστήριο χορήγησε από ένα ελαφρυντικό. Και συγκεκριμένα στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και στους Νίκο Μίχο και Μιχάλη Αρβανίτη το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. Σε 8 κατηγορούμενους χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και σε δύο της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Αμέσως μετά την εκφώνηση των ελαφρυντικών από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη, στην αίθουσα εισήλθε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός ο οποίος υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου. «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντι μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφαση σας» είπε ο Γιάννης Λαγός στο δικαστήριο και διορίζει συνήγορό του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη.

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στους 7 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση. Πρόκειται για τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παπά, Γερμενή, Παναγιώταρο και Ματθαιόπουλο. Αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο ποινών που είναι 5 έως 15 χρόνια για αυτούς δεν αλλάζει. Οι οκτώ κατηγορούμενοι που τους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας είναι: Αναδιώτη, Τσακανίκα, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Χατζηδάκη, Μαρία, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλος. Επιπλέον, στους Δήμου και Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός

Αμέσως μετά την εκφώνηση των ελαφρυντικών από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη, στην αίθουσα εισήλθε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός ο οποίος υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου. «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντι μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφαση σας» είπε ο Γιαννης Λαγός στο δικαστήριο και διορίζει συνήγορό του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη.

Το δικαστήριο διέκοψε πριν από λίγο για μισή ώρα προκειμένου να εξετάσει το αίτημα εξαίρεσης όλων των δικαστών της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός.

 

Κώστας Πλεύρης: Υπάρχουν υπόνοιες μεροληψίας του δικαστηρίου – Τι ζήτησε ο συνήγορος του ΛαγούΟ δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κώστας Πλεύρης, προς υποστήριξη του αιτήματος, με το οποίο ο καταδικασμένος πλέον ευρωβουλευτής ζήτησε την εξαίρεση όλης της έδρας πλην της εισαγγελέως και του αναπληρωτή της στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ανέφερε πως αυτό υποβάλλεται καθώς υπάρχουν υπόνοιες μεροληψίας του δικαστηρίου. Επιπλέον, παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας για τους κατηγορούμενους με τις δηλώσεις που έχουν γίνει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους πολιτειακούς παράγοντες καθώς και από εκπροσώπους των ΜΜΕ.

“Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη. Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ με την ανοχή του δικαστηρίου σας. Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας από όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας. Τόσοι παράγοντες προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες που έλεγαν ότι δεν είναι αθώοι. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τι δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη.

Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Ταυτόχρονα οι ίδιες εφημερίδες στρέφονται κατά της Εισαγγελέως επειδή δεν συμφώνησε με την άποψη του μιντιακού κατεστημένου.

Γράφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν. Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί η εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδέα της Δικαιοσύνης…

Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που κατηγόρησα τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκω σε αυτούς, μου έχει επιτεθεί ο Κασιδιάρης…

Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής. Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως.

Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί όλα τα κομματόσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή, την έστειλε ο λαός. Εγώ είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα αυτή της δίκης. Εκτός αν είστε Τερτσέτης ή Πολυζωίδης…” ανέφερε.

Προσαγωγές υποστηρικτών του Λαγού έξω από το Εφετείο

Σε περισσότερες από δέκα προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ομάδα ατόμων που συνόδευε τον καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννη Λαγό, στο Εφετείο Αθηνών. Οι προσαγωγές έγιναν στην οδό Δέγλερη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.