Αυτές είναι οι πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα, που έχουν δώσει εκατοντάδες μεγάλους σεισμούς, με τους περισσότερους να έχουν σημειωθεί στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα.

Το Ιόνιο θεωρείται ως η πιο σεισμογενής περιοχή της χώρας, ωστόσο στον Αρχάγγελο Ρόδου έχει καταγραφεί ο ισχυρότερος σεισμός (26/06/1926), μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στην περιοχή Μιτάτα στα Κύθηρα είχαμε στις 11 Αυγούστου του 1903 σεισμική δόνηση 7,9 και 7,5 Ρίχτερ είχαμε στη Χαλκιδική στις 08/11/1905 και στην περιοχή Ποταμός της Αμορφού στις 09/07/1956.

Ο πιο φονικός σεισμός σημειώθηκε στη Χίο το 1881, με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και 4.200 νεκρούς.

Η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση στον κόσμο στη λίστα με τις πιο σεισμογενείς χώρες. Αν και κατέχει το 0,02 της επιφάνειας της Γης, απελευθερώνει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας κάθε χρόνο και πλέον του 50% της ευρωπαϊκής.

Πρώτη είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Δημοκρατία Βανουάτου, το Περού, τα Νησιά Σολομώντα και η Χιλή. Στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Ιταλία και η Ισλανδία. Η ηπειρωτική Βόρεια Ευρώπη και η Κεντρική Ισπανία, από την άλλη, χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή σεισμικότητα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.