Αντέχουμε δεύτερο lockdown;

Λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν έχουμε τα μέσα, ούτε τους θεσμούς για να τα διεκδικήσουμε και να τα… επαναπατρίσουμε.

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

«δημοκρατία»

Μην ανησυχείτε! Να έχετε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Η Ελλάδα αντέχει και δεύτερο lockdown, άμα λάχει. Μπορεί και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο και χιλιοστό· αλλά υπό μία προϋπόθεση: Να έρθουν πίσω τα κλεμμένα. Πώς να έλθουν; Oχι με το ΚΤΕΛ, ούτε με το μετρό (δεν έχει και πολλούς συρμούς, άλλωστε), αλλά με τον παραδοσιακό τρόπο, τον νόμιμο.

Υπάρχουν, ωστόσο, τόσα κλεμμένα; Ναι. Δεν είναι δυνατόν να είναι κορόιδα, αφελείς, μυρωδιάδες και ξεκούρδιστοι μπαγλαμάδες τόσα εκατομμύρια Έλληνες που φωνάζουν σε διάφορες διαδηλώσεις και πορείες «φέρτε πίσω τα κλεμμένα».

Οι διαδηλώσεις, οι πορείες και τα συνθήματα βγαίνουν συνήθως για υπαρκτά πράγματα – με μοναδική εξαίρεση τον υπαρκτό σοσιαλισμό, που κατέστη ανύπαρκτος. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα συλλαλητήριο για τα UFO, ούτε για τους ενδογήινους. Για τα κλεμμένα έχουν γίνει πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα περισσότερα χρήματα των Ελλήνων βρίσκονται στις λάθος τσέπες.

Από τη στιγμή που πληρώνεις πολλά σε φορολογία για ένα κράτος που δεν προσφέρει ως αντάλλαγμα ούτε μια δεκάρα τσακιστή, τότε να είσαι σίγουρος ότι σε κλέβουν. Και τα κλοπιμαία βρίσκονται στις τσέπες εκείνων που έχουν διαπράξει τις κλοπές. Εάν επιστραφούν αυτά τα χρήματα, τότε αντέχουμε τα lockdown. Μπορεί και να υπάρχει ρευστό για να κλειδαμπαρωθούμε στα σπίτια μας μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Όμως, η απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι μια συζήτηση που μοιάζει με εκείνη για τα UFO και τους ενδογήινους. Καλύτερα να μη μιλάμε και να μη σχολιάζουμε πράγματα που είτε δεν υπάρχουν είτε διατίθενται σε τόσο απελπιστικά μικρές δόσεις, ώστε δεν γίνονται αντιληπτά ούτε από τα πιο εξελιγμένα μικροσκόπια του κόσμου.

Λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν έχουμε τα μέσα ούτε τους θεσμούς για να τα διεκδικήσουμε και να τα… επαναπατρίσουμε. Αυτά τα λεφτά, που βρίσκονται πάντα σε σημεία απροσπέλαστα, αβγατίζουν κάπου μακριά, ίσως και κοντά, σε φιλόξενες θυρίδες και εχέμυθες τράπεζες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.