Απόφαση-«φωτιά» του ΣτΕ για χιλιάδες Έλληνες φοροφυγάδες στην Ελβετία

Την επιμήκυνση της περιόδου παραγραφής των αδικημάτων που έχουν στοιχειοθετηθεί σε βάρος Ελλήνων φοροφυγάδων που έχουν… φυγαδεύσει αστρονομικά ποσά σε «παραδείσους» του εξωτερικού, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, «λύνοντας τα χέρια» στις ελληνικές αρχές για την επιβολή τσουχτερών προστίμων σε χιλιάδες φοροφυγάδες, μεταξύ των οποίων και σε αυτούς που περιλαμβάνονται στις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Με την υπ’ αριθμ. 658/2020 απόφαση το Β Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως τα στοιχεία κινήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες του εξωτερικού που αποκαλύφθηκαν με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς είναι «συμπληρωματικά στοιχεία», επιμηκύνοντας την περίοδο παραγραφής ως προς τους φορολογικούς ελέγχους στη δεκαετία, έναντι πενταετίας που ισχύει για τα στοιχεία που αφορούν ελέγχους σε ελληνικές τράπεζες.

Με απλά λόγια: Η Εφορία μπορεί να ελέγχει τις καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού για διάστημα 10 ετών.

Η απόφαση είναι σημαντική αν αναλογιστεί κανείς πως εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις για Έλληνες φορολογούμενους πολίτες με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Συνολικά 2.062 Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες είναι οι εμπλεκόμενοι στη λίστα Λαγκάρντ και 10.588 της λίστας Μπόργιανς.

Η λίστα Λαγκάρντ περιέχει στοιχεία για 2.062 Έλληνες με καταθέσεις στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας, για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007. Η λίστα παραδόθηκε σε στικάκι USB το 2011 στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «ξεχάστηκε» σε ένα συρτάρι επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και τελικά έφτασε στις φορολογικές αρχές.

Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει 10.588 Έλληνες με καταθέσεις σε ελβετική Τράπεζα, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2008.

Το 2012, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς που είχε αποκτήσει τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας, είχε καλέσει τον πρόξενο του ελληνικού προξενείου του Ντίσελντορφ, Νικόλαο Πλεξούδα να παραλάβει τη λίστα. Όμως ο Πρόξενος, κατόπιν συνεννόησης με την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αρνήθηκε να την παραλάβει. Τελικά η λίστα Μπόργιανς παραδόθηκε το 2015 και ξεκίνησε η αξιοποίησή της από τις ελληνικές αρχές, μπροστά στον κίνδυνο παραγραφών.

Οι φόροι και τα πρόστιμα που τους έχουν καταλογιστεί από τις ελεγκτικές αρχές, εκκρεμούν στα δικαστήρια και όταν οριστικοποιηθούν, θα βεβαιωθούν από την Εφορία. Με την απόφασή του ΣτΕ οι υποθέσεις ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, μένουν ανοιχτές για μια δεκαετία και δεν παραγράφονται στην πενταετία, όπως προβλέπεται για τις κινήσεις λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες.

Η υπ. αρ. 658/2020 απόφαση του ΣτΕ προβλέπει ότι τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών στις ελβετικές τράπεζες, της περιόδου 2004-2005 αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία και συνεπώς ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί στη δεκαετία.

Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά:
«…Στοιχεία για την ύπαρξη και το υπόλοιπο ή/και τις κινήσεις λογαριασμών των φορολογούμενων σε τραπεζικά ιδρύματα της Ελβετίας, κατά τις χρήσεις των ετών 2004 και 2005, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της ημεδαπής φορολογικής Διοίκησης μετά την 1.1.2012 (και πριν από την 31.12.2016) αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», τα οποία οδηγούν, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων αυτών, στην επιμήκυνση σε δεκαετία της (κατ’ αρχήν οριζόμενης πενταετούς) προθεσμίας παραγραφής της εξουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαπίστωση της ύπαρξης μη δηλωθείσας φορολογητέας ύλης, συναγόμενης από τα στοιχεία αυτά, σε σχέση με τις προαναφερόμενες χρήσεις και, συνακόλουθα, για την επιβολή των αναλογούντων φόρων και συναφών κυρώσεων».

Τι σημαίνει πρακτικά η παραπάνω δικαστική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου:

Ότι είναι νόμιμοι οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές για το επίδικο διάστημα.
Έτσι χιλιάδες φοροφυγάδες θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα και φόρους.

Διαβάστε το σκεπτικό της απόφασης του Β’ Τμήματος του ΣτΕ που «καίει» τους Έλληνες φοροφυγάδες στην Ελβετία:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ

πηγή: www.newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.