Μολών λαβέ! Η απάντηση της «Δημοκρατίας» στους Τούρκους

Παραλήρημα από Ακάρ, Τσαβούσογλου, Καλίν και τουρκικό Τύπο κατά της εφημερίδας μας

Η «δημοκρατία» δίνει τη δική της απάντηση στο νεο-οθωμανικό παραλήρημα και στις χυδαιότητες του καθεστώτος Ερντογάν. Η εφημερίδα μας, που με το πρωτοσέλιδό της προκάλεσε ενθουσιασμό και εξέφρασε τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι αισθάνονται να πνίγονται από τις συνεχείς απειλές των Τούρκων, που έμειναν όλες αναπάντητες, δέχεται επίθεση από το σύνολο της τουρκικής κυβέρνησης και το μεγαλύτερο μέρος του ελεγχόμενου τουρκικού Τύπου, αλλά δεν κάμπτεται.

Το «Siktir Git Mr Erdogan» (ή σε… αγγλική μετάφραση «F@ck you Mr Erdogan»), πολύ πιο ήπιο επί της ουσίας από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί καθημερινής βάσεως η πατρίδα μας τόσο από τους αξιωματούχους της Τουρκίας όσο και από τα έντυπά της, έβγαλε στην επιφάνεια την υποκρισία των μηχανισμών της Αγκυρας. Απέδειξε ταυτόχρονα πού «πονάνε» οι αποθρασυμένοι από τη φοβικότητα και την ενδοτικότητα της ελληνικής πολιτικής ελίτ γείτονές μας… Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς, μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρχικά, ανέδειξε και το έλλειμμα δημοκρατίας της γείτονος. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα να δώσει εξηγήσεις για το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας». Τη σκυτάλη από τον Τσαβούσογλου πήρε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο άνθρωπος που σε κάθε του δήλωση απειλεί και αμφισβητεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.

Και κάνει λόγο και για τους δημοκρατικούς θεσμούς ο υπουργός του εκλεγμένου δικτάτορα Ερντογάν: «Καταδικάζουμε έντονα την εξαιρετικά απρεπή έκφραση σε μια ελληνική εφημερίδα που δεν έχει σχέση με τη δημοσιογραφία εναντίον του αξιότιμου κύριου Προέδρου της Δημοκρατίας μας, την οποία κανένας λογικός άνθρωπος, περιλαμβανομένου του συνετού ελληνικού λαού, δεν θα δεχόταν ποτέ. Αυτό το ντροπιαστικό ντοκουμέντο θα μείνει ως μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου».

Ο Ακάρ το προχώρησε ακόμη περισσότερο και είπε ότι αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να κινήσουν άμεσα τις απαραίτητες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες εναντίον της «δημοκρατίας». Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο άνθρωπος του Ερντογάν και ένας από τους τρεις που συμμετείχαν στη συνάντηση του Βερολίνου, μας κάνει μαθήματα ελευθερίας του Τύπου: «Το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Διότι αυτό το πρωτοσέλιδο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελευθερία του Τύπου ούτε με την ελευθερία της έκφρασης. Είναι μια προβοκάτσια». Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλάμ Γκιουλ καλεί τον Μητσοτάκη να μας συλλάβει: «Οι ελληνικές Αρχές δεν πρέπει να εμπλέκονται σε αυτή την αγένεια και το έγκλημα, πρέπει επειγόντως να κάνουν ό,τι απαιτείται από τον νόμο».

Στην εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφουν για τα χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης που έλαβε η «δημοκρατία» και χαρακτηρίζει την έκδοσή μας… διαβόητη. Η «Χουριέτ» χαρακτηρίζει τη «δημοκρατία» «ακροδεξιά» και επιτίθεται στη γραμμή της εφημερίδας. Προκαλεί ακόμη περισσότερο χαρακτηρίζοντας ακροδεξιά εφημερίδα και την «Εστία», ενώ επιτίθεται σε δύο συνεργάτες της «δημοκρατίας», τον Σάββα Καλεντερίδη και τον Φαήλο Κρανιδιώτη, τους οποίους αναφέρει με τα ονόματά τους, χρεώνοντάς τους σχέσεις με τους Κούρδους.

Η εφημερίδα «Turkiye» δημοσιεύει άρθρο του διευθυντή της Τουρκικής Υπηρεσίας Επικοινωνιών Φαχρεντιν Αλτούν, ο οποίος ζητά να παρέμβουν οι Αρχές εναντίον μας. Έτσι όμως κάνουν στην Τουρκία. Αν δεν τους αρέσουν όσα δημοσιεύονται, οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και οι εφημερίδες κλείνουν…

Επίθεση Τούρκων χάκερ στο σάιτ της εφημερίδας και ευθείες απειλές κατά των δημοσιογράφων μας

Ολομέτωπη επίθεση δέχεται η «δημοκρατία», επειδή στο πρωτοσέλιδό της εξέφρασε τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, που βλέπουν την Τουρκία να «τραμπουκίζει» τη χώρα μας και τον λαό μας τους τελευταίους μήνες.

Οι απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων της εφημερίδας στο κεντρικό mail της «δημοκρατίας» και στα προσωπικά των εργαζομένων είναι δεκάδες και καθημερινές. Οι Τούρκοι χάκερ έφτασαν στο σημείο να «ρίξουν», το πρωί του Σαββάτου, την ιστοσελίδα της εφημερίδας, αντικαθιστώντας το περιεχόμενό της με ένα μήνυμα στα τουρκικά που έγραφε: «Οι Τούρκοι είναι εδώ. Εσείς πού είστε;»

Την είδηση για το χακάρισμα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, υπενθυμίζοντας πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διάγουν μια ταραγμένη περίοδο εδώ και καιρό. Το δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η τουρκική πλευρά θεώρησε προσβλητικό το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» την Παρασκευή, κάτι που οδήγησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον Ελληνα πρέσβη αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Ελληνα ομόλογό του Στέλιο Πέτσα, ζητώντας του να αναλάβει μέτρα έναντι της εφημερίδας και αντίστοιχων δημοσιεύσεων.

Έως το μεσημέρι του Σαββάτου, πάντως, το τουρκικό μήνυμα είχε αφαιρεθεί και ο ιστότοπος έχει επανέλθει στην κανονική λειτουργία του. Τα απειλητικά μηνύματα μόνο να τα περιγράψουμε μπορούμε, γιατί είναι τόσο εμετικά και αισχρά, που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν αυτούσια.

Κάποια από αυτά περιέχουν ευθείες απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων, γράφοντας ότι υπάρχουν Τούρκοι που «με το ζόρι κρατιούνται να μην έρθουν και να τελειώσουν τα καθάρματα της “δημοκρατίας”»…

Απολογητική η κυβέρνηση, αντί να σταθεί στο ύψος της

Μια ελληνική εφημερίδα δέχεται επίθεση από την Τουρκία, από υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης, από πολίτες που απειλούν τις ζωές των εργαζομένων της και από χάκερ, που «ρίχνουν» την ιστοσελίδα της, και τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Παίρνει το μέρος των Τούρκων.

Πρώτος και καλύτερος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter (στην αγγλική γλώσσα) στηρίζει όσα καταλογίζουν στη «δημοκρατία» οι Τούρκοι: «Η ελευθερία του λόγου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι στην καρδιά των Ελλήνων και προστατεύονται στο Σύνταγμά μας. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την ευθύνη σεβασμού ξένου ηγέτη. Η προσβλητική γλώσσα είναι αντίθετη με τις αξίες μας και μπορεί μόνο να καταδικαστεί από την ελληνική κυβέρνηση». Η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με την καταδίκη των δημοσιευμάτων τουρκικών εφημερίδων, οι οποίες τους τελευταίους μήνες προσβάλλουν τα ιερά και τα όσια της Ελλάδας, και εμφανίζουν τη χώρα μας ως επαρχία της Τουρκίας, αλλά καταδίκασαν τη «δημοκρατία», που εξέφρασε το αίσθημα του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα είδε και άκουσε όλους τους Τούρκους αξιωματούχους και τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ να απειλούν και να βρίζουν την Ελλάδα και τους Ελληνες, αλλά ενοχλήθηκε από το «Siktir Git» της «δημοκρατίας» προς τον Ερντογάν.

Η στάση της ελληνικής πλευράς έγινε φανερή από την πρώτη στιγμή, με την ήπια και προσεκτική, αλλά εν τέλει καταδικαστική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο φαίνεται ότι δέχτηκε πολλές πιέσεις από τους Τούρκους και υπέκυψε: «Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένες στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση αποχής από ύβρεις έναντι της προσωπικότητος οιουδήποτε ατόμου, κατά μείζονα λόγο ξένων ηγετών. Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.