Ρεπορτάζ του CNN για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο: «Πραγματικά δεν θέλετε να μάθετε τι μας έχουν κάνει»

Πώς η Ελληνική Ακτοφυλακή καταφεύγει σε επικίνδυνες επαναπροωθήσεις προσφύγων με τη βοήθεια μασκοφόρων ανδρών και χρησιμοποιώντας μεθόδους φυσικής βίας ώστε να τους απομακρύνει από τις ελληνικές ακτές, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του CNN, που έρχεται να προστεθεί σε πλήθος άλλων δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ του εγχώριου και ξένου Τύπου.

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει μαρτυρίες προσφύγων οι οποίοι μιλούν στην κάμερα για την συμπεριφορά της ελληνικής πλευράς. «Πραγματικά δεν θέλετε να μάθετε τι μας έχουν κάνει», λέει στο CNN η Fatima Dhaiwi, που μαζί με άλλους επιβαίνοντες κατήγγειλαν ότι μία ομάδα μασκοφόρων ανδρών τους υποδέχθηκε όταν έφτασαν στις ελληνικές ακτές και τους ανάγκασε να επιστρέψουν ξανά πίσω στη θάλασσα.

Μαζί με την οικογένειά της, η Dhaiwi έφυγε από τον Λίβανο πριν από 6 μήνες, με ελπίδες να περάσει στην Ευρώπη και τελικά στη Γερμανία. Έχει προσπαθήσει πέντε φορές να κάνει αυτό το ταξίδι προς την Ευρώπη αλλά είναι η πρώτη φορά που φτάνει σε ελληνικό έδαφος. «Με κράτησαν από τον λαιμό και άρχισαν να με χτυπούν.  Έβαλαν ένα μαχαίρι στο στομάχι του συζύγου μου και κράτησαν ένα όπλο στο κεφάλι του γιου μου» προσθέτει. Η οικογένεια αναφέρει επίσης ότι οι μασκοφόροι άνδρες τους έψαξαν και αφαίρεσαν τα χρήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η Ayat Abdi Ibrahim από τη Σομαλία αναφέρει ότι μια ομάδα ανδρών περικύκλωσε τους μετανάστες, έσπασε τα γυαλιά της και έκλεψε τα φάρμακά της.μ«Ακόμη και στα ζώα δεν συμπεριφέρονται έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν ήθελα τίποτα από αυτούς, ούτε χρήματα, ούτε τίποτα, απλώς θέλω να φτάσω στο σύζυγό μου με όποιο τρόπο μπορώ».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε πως υπάρχουν αυξημένες και αξιόπιστες αναφορές περιστατικών με άνδρες, γυναίκες και παιδιά επιστρέφουν ανεπίσημα στην Τουρκία μετά την άφιξή τους στην ελληνική γη ή στα ύδατα τους τελευταίους μήνες.

Το CNN τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Τουρκία έχει ενορχηστρώσει τις αναφορές σε θαλάσσιες επαναπροωθήσεις, ως μέρος στρατηγικής παραπληροφόρησης.

Όμως το UNHCR αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει πολλαπλές αναφορές επαναπροωθήσεων στα γραφεία του στην Ελλάδα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει καλέσει σε άμεση διερεύνηση των καταγγελιών. «Δεδομένης της φύσης, του περιεχομένου, της συχνότητας και της συνέπειας αυτών των μαρτυριών, απαιτείται διενέργεια έρευνας για την υπόθεση χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει έκθεση του UNHCR.

Σε απάντηση προς τα ερωτήματα του CNN για την υπόθεση, το ελληνικό υπουργείο μετανάστευσης δήλωσε ότι «λειτουργεί πάντα με πλήρη σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Ρυθμίσεις». Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν αναγνωρίζει το περιστατικό που περιγράφουν οι μετανάστες και η τουρκική ακτοφυλακή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.