Καθηγητής Αρβανιτόπουλος: Το αφήγημα για μια δυτική Τουρκία έχει φτάσει στο τέλος του

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου TUFTS, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου Μακεδονία, Σπύρος Λίτσας για την ελληνοτουρκική κρίση και την αντιμετώπιση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, «υπάρχει διχοστασία όσον αφορά την πολιτική ελίτ των ΗΠΑ απέναντι στην προβολή ηγεμονικών αξιώσεων από πλευράς Τουρκίας.

»Η προσπάθεια της Τουρκίας δεν έχει να κάνει μόνο με την αναθεωρητική της πολιτική ούτε με την αξίωση συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων της ανατολικής μεσογείου, αλλά αφορά μια ευρύτερη και συνολικότερη πολιτική, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Ο καθηγητής υποστήριξε πως το αφήγημα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει κράτος – κλειδί για τις ΗΠΑ στην περιοχή και μια χώρα πρότυπο, μια δημοκρατία στον ισλαμικό κόσμο, έχει φτάσει στο τέλος του.

Ενώ φαίνεται να απομακρύνεται από τη Δύση, προσπαθούν να την κρατήσουν σε μια τροχιά γύρω της.

«Ο Τραμπ δείχνει μια σκανδαλώδη εύνοια προς το καθεστώς Ερντογάν», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Λίτσας, υποστήριξε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα οδηγηθούμε σε διαδικασία αποκλιμάκωσης.

«Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι αυτή που θα διαβεί πρώτη τον Ρουβίκωνα ή ταυτόχρονα με την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε και πρόσθεσε πως «η αποδοχή της Ελλάδας για διάλογο, θα πρέπει να γίνει κλιμακωτά, από τα χαμηλά προς την κορυφή».

Ο στόχος της Τουρκίας είναι να δοθεί η ευκαιρία στον Ερντογάν να δικαιώσει την επιθετικότητα του ερντογανισμού, σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, ενώ η Ελλάδα εκτός από την ευθύνη της διατήρησης και διασφάλισης εθνικών συμφερόντων, πρέπει να δείξει προς το σύνολο του διεθνούς συστήματος ότι στον 21ο αιώνα οι τραμπουκισμοί δε χωρούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.