Καμία λύση στο Κυπριακό δεν δέχεται η Τουρκία – Θα κάνουν γεωτρήσεις στην κατεχόμενη κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία αρνείται λύση στο Κυπριακό και παράλληλα προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κατεχόμενη (βόρεια) κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό του ψευδοκράτους.

Όπως αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια εξέλιξη κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ανοιχτή σύρραξη του ελληνισμού και των συμμάχων του με το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας.

«Υπενθυμίζω σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Δηλαδή, ο Τούρκος έχει την απαίτηση να παραμείνει «εγγυήτρια δύναμη» με στρατεύματα και δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, είπε, είναι και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας.

«Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος.

»Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε.

»Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα:

»Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Για τους υδρογονάνθρακες είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή.

Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν (σ.σ. παράνομες) γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η «τδβκ» (σ.σ. ψευδοκράτος-κατεχόμενα) και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ».

Τέλος, είπε ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.