Μία ημέρα μετά την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, δύο ημέρες πριν από την πρώτη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί,  και στην λήξη μιας ευρωπαϊκής συνόδου που χαρακτηρίστηκε από πλήρη αφωνία ως προς την τουρκική προκλητικότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να κάνει το νέο βήμα κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά: στέλνει το Oruc Reis για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεσμεύοντας με Navtex τον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου – τον ίδιο ακριβώς χώρο στον οποίο είχε βρεθεί τον περασμένο χειμώνα το τουρκικό ερευνητικό επειδή είχε «παρασυρθεί από τους ανέμους».

Ο τούρκος πρόεδρος φρόντισε να κάνει το μήνυμα ακόμη πιο ευκρινές δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά σκάφη και τα γεωτρύπανά μας», ενώ σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση της Navtex τουρκικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις πάνω από το σύμπλεγμα της Μεγίστης και υπήρξαν αερομαχίες πάνω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο Ερντογάν κινητοποιεί και τον τουρκικό στόλο και μέχρι στιγμής τουλάχιστον 15 πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ – γεγονός, το οποίο έχει θέσει σε επιφυλακή και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η όλη εικόνα παραπέμπει, όπως λένε χαρακτηριστικά, διπλωματικοί παράγοντες σε «καθαρή επιλογή κλιμάκωσης», παραμένει όμως ακόμη ανοιχτό ερώτημα εάν το σχέδιο Ερντογάν περιλαμβάνει άμεσες κινήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή πρόκειται για ένα ακόμη βήμα με το οποίο δοκιμάζει τα όρια των αντιδράσεων της Αθήνας και της Δύσης. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το Oruc Reis βρίσκεται αυτή την στιγμή ανοιχτά της Αττάλειας και χρειάζεται περίπου 24 ώρες για να βρεθεί στην επίμαχη περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας διαρρέουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς παρακολουθούνται στενά, καθώς και ότι ανακαλούνται οι άδειες όλου του στρατιωτικού προσωπικού στον στόλο, στον Έβρο και τις μονάδες των νησιών. Πιο χαμηλοί είναι οι τόνοι από το υπουργείο Εξωτερικών απ’ όπου διαμηνύεται ότι υπάρχει επιφυλακή αλλά και ψυχραιμία, ενώ επιστρέφει – «εσπευσμένα» κατά το υπουργείο Άμυνας – από την Κύπρο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στην Κουμουνδούρου, αμέσως μετά την τουρκική NAVTEX, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή του διπλωματικού του συμβούλου Βαγγέλη Καλπαδάκη, του πρώην υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, του  πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστου Χριστοδούλου, και του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Γιώργου Καμπά.