Φώσκολος: Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα θα φθάσει τα 200 δισ. ευρώ (βίντεο)

Στο Mega μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο Γιάννης Μανιάτης και αναφέρθηκε στα «χρυσά» κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «ενεργοποιήσει» οικόπεδο νότια της Κρήτης, πλούσιο σε κοιτάσματα, που αποτελεί και πολιτική «απάντηση» στην τουρική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο ενέργειας ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη της εν λόγω περιοχής, η οποία «είναι το τελευταίο στάδιο πριν προκηρύξεις τον διεθνή διαγωνισμό για να αναθέσεις σε μεγάλες εταιρείες αυτά τα οικόπεδα», όπως είπε, μιλώντας στο MEGA.

Αυτή η περιοχή ανήκει στην ελληνική υφαλοκρυπίδα και είναι μέρος του «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα, η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τον Σαράτζ της Λιβύης.

Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα χαλάει τα σχέδια της Άγκυρας καθώς η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνορεύει με οικόπεδο που παραχωρήθηκε «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή – οι εταιρείες «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, αυτές οι περιοχές είχαν προκηρυχθεί σε διεθνή διαγωνισμό το 2014, «είχαμε κατοχυρώσει με δημοσίευση στην εφημερίδα της Ε.Ε. όλα τα όρια και στη συνέχεια, ήρθε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που επικαλύπτει ένα μέρος της περιοχής».

Στο πρόσφατο παρελθόν, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για όλο το τμήμα νότια της Κρήτης.

Συνολικά σε όλη την περιοχή η εκτίμηση είναι ότι έχουμε περίπου 30 πιθανούς στόχους, 30 περιοχές με σοβαρά κοιτάσματα υδραγοναθράκων.

Αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει 12 περιοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

«Η αξία των κοιτασμάτων θα φθάσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ»

Ο Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέφερε ότι η περιοχή είναι μεγαλύτερη από το «χρυσό» κοίτασμα Λεβιάθαν.

«Δεν νομίζω πως θα πάνε άμεσα για την εκμετάλλευση όλων των στόχων, γιατί χρειάζεται μια επένδυση της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σταδιακά θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τρέχουσες τιμές, η αξία όλων των κοιτασμάτων θα είναι γύρω στα 700 δισ. που με βάση τον Νόμο Μανιάτη, θα πάρουμε τα 140 δισ. το ελληνικό δημόσιο και 45 δισ. οι περιφέρειες, όπως τόνισε ο κ. Φώσκολος.

Σήμερα στην Ελλάδα θα είχαμε έξι εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου, αν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά την περίοδο 2015-19.

Δεν προχώρησε τίποτα.

«Σήμερα θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να εισρέουν δεκάδες εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης. Το φυσικό αέριο μέχρι το 2050 θεωρείται ως το μεταβατικό καύσιμο.

Τι ρόλο έχει η ψευδοΑΟΖ Τουρκίας-Σαράτζ

«Με βάση το διεθνές δίκαιο, η “τουρκολιβυκή” ΑΟΖ είναι παράνομη από την αρχή ως το τέλος», σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη.

Όπως υπογράμμισε, «το επόμενο βήμα από πλευράς Ελλάδας είναι ο ορισμός ΑΟΖ με την Αίγυπτο και θέλω να πιστευώ αυτή η κίνηση μαζί με τον αγωγό Φυσικού Αερίου ΕastMed θα ενισχύσουν σημαντικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Δείτε το βίντεο:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.