Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία: Ο Έβρος είναι απροσπέλαστος – Στην τελική ευθεία όλα τα έργα

‘Ο Έβρος ούτε έπεσε ούτε πρόκειται να πέσει” διαμηνύουν στρατιωτικές πηγές από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Τα οχυρωματικά έργα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τόσο στο βόρειο τμήμα με σημείο αναφοράς τις Καστανιές όσο και νότια όπου πέφτει πλέον το κύριο βάρος. Είναι η περιοχή στην οποία Ελλάδα και Τουρκία διαθέτουν προγεφυρώματα και κατά συνέπεια ο ποταμός δεν αποτελεί το φυσικό σύνορο.

Η γιγαντιαία προσπάθεια για να θωρακιστεί ο ‘Εβρος ευνοείται πλέον και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει πέσει αισθητά, βροχοπτώσεις οι οποίες επιφέρουν πλημμυρικά φαινόμενα δεν υπάρχουν και τα συνεργεία του Μηχανικού εργάζονται εντατικά. Ταυτόχρονα με τα οχυρωματικά έργα σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακατασκευή όλων των στρατιωτικών φυλακίων τα οποία φιλοξενούν τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν την κύρια ευθύνη της φύλαξης των συνόρων, όπως αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr

Με χρήματα από δωρεά επιχειρηματία ανακατασκεύαστηκε από την αρχή το Φυλάκιο 2 βόρεια από τις Καστανιές. Το συγκεκριμένο φυλάκιο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ελέγχει μεγάλη περιοχή της συνοριογραμμής και παρέμενε εγκαταλελειμμένο λόγω παλαιότητας τα τελευταία 12 χρόνια. Το κόστος έφτασε τις 100.000 ευρώ και το φυλάκιο είναι ήδη έτοιμο να παραδοθεί στο Στρατό Ξηράς προκειμένου να επανδρωθεί.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται επίσης η ανακατασκευή και των υπόλοιπών Φυλακίων από το ΕΦ1 στις Καστανιές έως και το ΕΦ7 με συνολικό κόστος 980.000 ευρώ.

Στην περιοχή του Βόρειου ‘Εβρου έχουν ολοκληρωθεί όλα τα οχυρωματικά έργα τόσο στην περιοχή των Καστανιών όπου υπάρχει ο φράχτης όσο και στο δάσος με το Μηχανικό να έχει τοποθετήσει κάθε είδους εμπόδια, από συρματόπλεγμα έως και μπετόν ενώ έχουν ανοίξει παντού δρόμοι ώστε η πρόσβαση σε κάθε σημείο να είναι εύκολη και γρήγορη για τις εποχούμενες περιπόλους.

Την ίδια ώρα και στο Νότιο τμήμα του νομού στην περιοχή των Φερών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή έργων θωράκισης με πιο σημαντικό τον φράχτη ο οποίος θα έχει μήκος τουλάχιστον 25 χιλιόμετρα και θα καλύπτει τις περιοχές όπου υπάρχουν προγεφυρώματα δηλαδή τα σύνορα βρίσκονται σε χωράφια ή σε δασώδεις-βαλτώδεις περιοχές.

Στόχος των Αρχών είναι έως τον χειμώνα να έχει ολοκληρωθεί μεγάλο κομμάτι των έργων.

Παρά το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές στον ‘Εβρο πλέον είναι ανύπαρκτες και εντοπίζονται μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις προσφύγων και μεταναστών να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα η επιφυλακή παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Κατά μήκος των συνόρων παραμένουν ανεπτυγμένες ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του Στρατού Ξηράς μεταξύ των οποίων και επίλεκτες δυνάμεις της ΕΚΑΜ από την Αστυνομία και Καταδρομείς από τις Μοίρες Καταδρομών της Βόρειας Ελλάδας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ήδη χρησιμοποιούν τα επιβλητικά θωρακισμένα οχήματα TYPHOON για τις περιπολίες στους στην παρέμβρια περιοχή. Οχήματα τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία τους χειμερινούς μήνες όταν οι καιρικές συνθήκες δυσκολέψουν και η πρόσβαση με απλά τροχοφόρα σε αρκετά σημεία των συνόρων θα είναι αδύνατη.

Τόσο οι αστυνομικές δυνάμεις όσο και οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που έχουν αναλάβει την επιτήρηση των συνόρων έχουν ήδη εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα επικοινωνιών και παρατήρησης όπως θερμικές κάμερες. Επιπλέον εκτός από τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού οι φρουροί των συνόρων διαθέτουν και Drones με τα οποία επιτηρούν σε βάθος τη συνοριογραμμή και σπεύδουν άμεσα όπου παρατηρούν κινητικότητα.

Πέντε μήνες μετά τα γεγονότα του ‘Εβρου τα χερσαία σύνορα της χώρας δεν θυμίζουν σε τίποτα το παρελθόν όπου χιλιάδες μετανάστες κατάφερναν εύκολα να ”τρυπήσουν” τα μέτρα ασφαλείας και να περάσουν στην Ελλάδα. Τώρα όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές όλοι γνωρίζουν και κυρίως οι Τούρκοι υποκινητές ότι τα σύνορα είναι πλέον απροσπέλαστα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.