Πάνω από το 50% των 16χρονων στην Ελλάδα θεωρεί ακίνδυνη τη δοκιμή κάνναβης

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας για το πόσο έχει αλλάξει η στάση των 16χρονων απέναντι στην κάνναβη. Το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν ακίνδυνη την χρήση έχει διπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα το 50,8% θεωρεί «ακίνδυνη» την δοκιμή, 33,0% την περιστασιακή και 11,4% τη συστηματική χρήση κάνναβης. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας την Άνοιξη του 2019 και τα επιδημιολογικά δεδομένα της δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Με την πάροδο των ετών, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των 16χρονων στην Ελλάδα που θεωρούν «ακίνδυνη» τη δοκιμή. Ενδεικτικά, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θεωρούν «ακίνδυνη» την συστηματική χρήση το 2019 (11,4%), συγκριτικά με πριν από μία 8ετία (5,1% το 2011).

Την τελευταία 15ετία έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των 16χρονων μαθητών στην Ελλάδα οι οποίοι θεωρούν «εύκολη» την πρόσβαση στην κάνναβη (19,9% το 2003 έναντι 27,6% το 2019). Την τελευταία 20ετία σχεδόν διπλασιάσθηκε το ποσοστό των 16χρονων μαθητών στην Ελλάδα οι οποίοι θεωρούν ότι έστω και ένας από τον κύκλο τους κάνει χρήση κάνναβης.

Στην έκθεση επισημαίνονται επίσης δύο σοβαρές ενδείξεις για αύξηση της βαρύτητας της χρήσης της ναρκωτικής ουσίας και του πειραματισμού με συνθετικά κανναβινοειδή. Το ποσοστό των 16χρονων σε πιθανό κίνδυνο εξάρτησης από την κάνναβη είναι το 2019 αυξημένο συγκριτικά με πριν από μία 12ετία. Συγκεκριμένα, στους πέντε εφήβους που αναφέρουν πρόσφατη χρήση κάνναβης, οι δύο έχουν -βάσει ειδικής κλίμακας ανίχνευσης- κίνδυνο εξάρτησης από την ουσία. Το 2007 η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας στους πέντε.

Μέσα στην τελευταία τετραετία το ποσοστό των 16χρονων που αναφέρουν χρήση συνθετικών κανναβινοειδών εμφανίζει αυξητική τάση (από 2,3% σε 3,3%). Βάσει της έρευνας το 9,4% έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μία φορά στην ζωή τους, το 8,2% έχει κάνει χρήση και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών (4,8%) έχουν επαναλάβει την χρήση της τουλάχιστον τρεις φορές. Επίσης το 7,2% έχει κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 1,2% άρχισε να κάνει χρήση από την ηλικία των 13.

Οι δύο στους πέντε μεταξύ όσων έχουν κάνει πρόσφατη χρήση ευρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από την ουσία, ενώ το 5,0% έχει κάνει μη-συνταγογραφημένη χρήση ισχυρών παυσίπονων και 3,5% ηρεμιστικών/υπνωτικών. Επίσης το 3,3% έχει κάνει χρήση και κάποιας άλλης παράνομης ουσίας, εκτός της κάνναβης, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 0,5% (κεταμίνη) και 1,5% (κοκαΐνη).

«ΕΣΤΙΑ»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.