ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΣΑΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΟΥ

Η απάντηση της δημοτικής αρχής για τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στο ξήλωμα των πασαλακίων από την οδό Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκαν το πρωί της Κυριακής τα πασαλάκια από την οδό Ερμού εξηγεί με ανακοίνωσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, με την ενέργεια αυτή, ικανοποιήθηκε «ένα επιτακτικό αίτημα των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου της πόλης».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμο, «σε απόλυτη συνεννόηση με τους επαγγελματίες της περιοχής η παρέμβαση εξελίχθηκε σήμερα που τα καταστήματα είναι κλειστά, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία και να μην προκληθεί καμία αναστάτωση στη λειτουργία της αγοράς».

«Οι επαγγελματίες του ιστορικού κέντρου είχαν ζητήσει επανειλημμένα από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να αφαιρέσει τα πασσαλάκια, επισημαίνοντας ότι από τότε που έγινε η τοποθέτησή τους σε καθημερινή βάση σημειώνονταν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, τα οποία δημιουργούσαν ασφυξία στην αγορά και μείζονα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της».

Η δημοτική αρχή τονίζει επίσης πως «η αναγκαιότητα να απομακρυνθούν τα πασαλάκια από την οδό Ερμού επισημάνθηκε και από την πλευρά του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, δεδομένων των καθυστερήσεων που σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονταν στη διέλευση των αστικών λεωφορείων».

«Προβλήματα είχαν καταγραφεί και από την ίδια την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς τα πασσαλάκια δυσχέραιναν τη διέλευση των απορριμματοφόρων λόγω και της στενότητας της οδού Ερμού», υπογραμμίζει.

«Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης από την ανάληψη των καθηκόντων της είχε σταθεί κριτικά στο θέμα «τοποθετούμε πασσαλάκια παντού», καθώς για την παρέμβαση αυτή δεν είχε υπάρξει σχετική αδειοδότηση ούτε και συναίνεση από τους επαγγελματίες ή άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Προγραμματικά είχε δηλώσει ότι θα εξέταζε το ζήτημα με τα πασσαλάκια κατά περίπτωση και έλαβε σχετική εξουσιοδότηση έπειτα από εκτεταμένη διαβούλευση με τις κατά τόπους κοινότητες.

»Με δεδομένη λοιπόν την αρνητική άποψη τόσο των επαγγελματιών όσο και των ανθρώπων του ΟΑΣΘ και με τις νέες συνθήκες που προέκυψαν από την κρίση του covid-19 και την προσπάθεια ανάταξης της αγοράς του ιστορικού κέντρου (αγορά «Καπανίου», Ερμού κτλ), ο Δήμος Θεσσαλονίκης απομάκρυνε σήμερα τα πασσαλάκια στο τμήμα της Ερμού μεταξύ της Αριστοτέλους και της Βενιζέλου, στοχεύοντας στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και στην τόνωση της εμπορικής κίνησης. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα καθαρά εμπορικό τμήμα, καθώς πέριξ αυτού υπάρχουν κυρίως εμπορικές και επαγγελματικές χρήσεις.

»Η προάσπιση αυτών των πασσάλων και η αντιμετώπισή τους ως πανάκεια για όλα τα ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας προκύπτει λόγω πολλών ετών απραξίας και χαμηλών προσδοκιών. Όταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης δε τα προηγούμενα χρόνια αξιοποίησε δωρεές ιδρυμάτων για μια τέτοιας ποιότητας παρέμβαση, αντί να παρέμβει δραστικά ανατάσσοντας το αστικό περιβάλλον και στηρίζοντας μεταξύ άλλων και την εμπορική κίνηση, είναι αναμενόμενο κάθε άλλη παρέμβαση να φαντάζει εξωτική», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.