ΚΤΕΛ «βλέπουν» συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΟΑΣΘ

Άννη Καρολίδου

Τη συμμετοχή του ΚΤΕΛ Μακεδονία, στον διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμού του ΟΑΣΘ, για την μίσθωση 180 λεωφορείων, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του μεγάλου Συνεταιρισμού των Λεωφορειούχων, ενώ τρόπους συμμετοχής με την ανάληψη έργου, εξετάζει και η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Το έργο είναι μεγάλο, μαζί με τις προαιρέσεις που πρόκειται να ενεργοποιήσει ο ΟΑΣΘ, που του δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσει τον αριθμό των αστικών λεωφορείων που θα πάρει με leasing, ως τα 450. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2021 θα προχωρήσει στην μίσθωση ακόμη 180 λεωφορείων,  μέσω του αναδόχου ή των αναδόχων που θα επιλεγούν από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Οι εκπρόσωποι των ανωτέρω ΚΤΕΛ, οι κύριοι Ι. Λάμπρου και Στ. Τσόλης, υποστήριξαν στο GRTimes.gr, πως η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό «σκοντάφτει» στα κριτήρια που τίθενται στο τεύχος διακήρυξης, αλλά το πιθανότερο είναι, ότι με την προβλεπόμενη από το διαγωνισμό, δυνατότητα συμπράξεων μέσω Ενώσεων Οικονομικών Φορέων αλλά και τη χρήση Δάνειας Τεχνικής Υποστήριξης, θα υπάρξουν συνέργειες και φόρμουλες συμμετοχής.

Επόμενο είναι, για ένα έργο τόσο μεγάλο, που προϋπολογίζεται κοντά στα 55 εκατ. ευρώ (40 εκ. προ ΦΠΑ) μαζί με τις προαιρέσεις,  να έχουν ενδιαφέρον όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματικά στο χώρο των αστικών λεωφορείων, από εμπόρους, αντιπροσώπους κατασκευαστών, συντηρητές και ενώσεις αυτοκινητιστών- λεωφορειούχων.

Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη εντονότερα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει απαίτηση χρηματο-οικονομικής επάρκειας για τη σύναψη σύμβασης καθώς «ο ΟΑΣΘ καλύπτει χρηματοδοτικά το έργο με (1) την καταβολή προκαταβολής, (2) την σταθερή μηνιαία πληρωμή του μισθώματος» ενώ «επιθυμεί το άνοιγμα του ανταγωνισμού και, συνεπώς, την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων διαγωνιζομένων, και επομένως, δεν τίθενται οικονομικοί περιορισμοί».

ιωαννης-λαμπρου

ΚΤΕΛ Μακεδονία- Ιωάννης Λάμπρου

«Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό αν και το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών, που δόθηκε από τη δημοσίευση της διακήρυξης μέχρι την υποβολή προσφοράς, στις 26 Ιουνίου, είναι πολύ μικρό για να προετοιμαστούμε. Δεν διαθέτουμε τα ISO που απαιτούνται από τους όρους τεχνικής ικανότητας (όπως τα ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 σε σύνολο τεσσάρων πιστοποιητικών), ενώ μας προβληματίζουν και απαιτήσεις της τεχνικής προσφοράς (σ.σ. αναφορά πλαισίων οχημάτων) , καθώς συνεπάγονται σημαντικό κόστος σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν αναλάβει το έργο ή μέρος του έργου.  Ωστόσο επειδή ο διαγωνισμός συνάδει με τα συμφέροντα των μελών μας, δηλαδή την προμήθεια έργου και ανταποκρίνεται στους σκοπούς του καταστατικού μας, θα συμμετάσχουμε. Αρχίσαμε ήδη ενέργειες για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής, πιστοποίησης κατά ISO, κάνουμε επαφές με συνεργεία για την συντήρηση των λεωφορείων», δήλωσε στο GRTimes.gr ο κ. Ιωάννης Λάμπρου, πρόεδρος δ.σ. του ΚΤΕΛ Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι η διακήρυξη αναρτήθηκε στις 25 Μαΐου και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών λήγει στις 26 Ιουνίου 2020.

στεφανος-τσολης-κτελ

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.- Στ. Τσόλης

Ο διαγωνισμός έχει όμως προσελκύσει το ενδιαφέρον και της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε., η οποία όμως δεν έχει τη δυνατότητα, αυτόνομα, να λάβει μέρος στο διαγωνισμό καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο λόγω νομικών δεσμεύσεων. Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. κ. Στέφανος Τσόλης, διερευνώνται τρόποι έμμεσης συμμετοχής στο μεγάλο έργο του διαγωνισμού, κάτι που σαφώς ενδιαφέρει τα ΚΤΕΛ που «έχουν βάλει πλάτη» για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες στις περιαστικές γραμμές του ΟΑΣΘ.

Σημειώνεται ότι στα Κριτήρια Επιλογής- 2.2.4- σαφώς διατυπώνεται ότι: «Δεν είναι αποδεκτή η συμμετοχή στον διαγωνισμό φορέων (ανεξάρτητα από την νομική μορφή τους) που εκτελούν πάσης φύσεως συγκοινωνιακό έργο στην Ελλάδα (αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων).

Το βέβαιο είναι ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που με τις προαιρέσεις καλύπτει περίοδο μέχρι και το 2024, πως θα υπάρξουν συνέργειες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Οργανισμού, ενώ από τον ίδιο το διαγωνισμό προβλέπεται η ανάθεση σε περισσοτέρους του ενός αναδόχους.

(ΠΗΓΗ)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.