Γιατί, αλήθεια, ο Ηλ.Μόσιαλος αμφισβητεί την μελέτη του Στάνφορντ;

Εντελώς τυχαία ο Ηλ.Μόσιαλος αμφισβητεί τη μελέτη του Στάνφορντ η οποία ουσιαστικά υποστηρίζει ότι θα ήταν καλό να γίνονται περισσότερα τεστ στον πληθυσμό…

Στον ΣΚΑΙ βρέθηκε καλεσμένος ο Ηλίας Μόσιαλος που πριν από ένα μήνα ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό.

Μεταξύ άλλων (πιο αναλυτικά εδώ) ο κ.Μόσιαλος αναφέρθηκε και στην έρευνα του Στάνφορντ, που διενήργησε η ομάδα του Έλληνα καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη και η οποία κατέληξε στο αισιόδοξο συμπέρασμα ότι παρόλο που η εξάπλωση του κορονοϊού είναι μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνουν τα επισημα στοιχεία, η θνητότητά του είναι μικρότερη.

Συγκεκριμένα αμφισβήτησε την εν λόγω μελέτη λέγοντας ότι τα νούμερα που δίνει “δεν δένουν“, ότι η δειγματοληψία ενδεχομένως δεν ήταν αμερόληπτη άρα η εικόνα που δίνει το δείγμα δεν είναι αξιόπιστη, ενώ δήλωσε ότι η αποδοχή της θα σήμαινε ότι στη Νέα Υόρκη έχει νοσήσει από κορονοϊό το 78% με 125% του πληθυσμού “κάτι που μου φαίνεται δύσκολο” όπως είπε.

Το αν είναι αμερόληπτη η δειγματοληψία και κατά πόσο είναι αξιόπιστη η εικόνα που δίνει ή τα τεστ αντισωμάτων είναι θέμα των επιστημόνων να κρίνουν. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ως εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ.Μόσιαλος αμφισβήτησε, και μάλιστα αναλύοντας για αρκετή (για δελτίο) ώρα, την έρευνα του Στάνφορντ, της οποίας από τα βασικά στοιχεία είναι τα τεστ του πληθυσμού.

Χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανση του ίδιου του καθηγητή Γ.Ιωαννίδη ότι «μακάρι να υπάρξουν δεδομένα και από την Ελλάδα. Αν πρέπει να κάνω μια εικασία, ο πιθανός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα, είναι κάπου 100.000-200.000, ίσως και μεγαλύτερος, με κάθε επιφύλαξη βέβαια, καθώς χρειαζόμαστε πραγματικά δεδομένα ειδικά από την Ελλάδα για να ξέρουμε με μεγαλύτερη σιγουριά».

Αξιοσημείωτο, λοιπόν, το ότι ουσιαστικά αμφισβητείται μία έρευνα που ένας απλός, μη επιστήμων, αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι μιλά εν πολλοίς για την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα τεστ για το γενικό πληθυσμό, ακριβώς δηλαδή αυτό που η Ελλάδα αρνείται εξ αρχής να κάνει…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.