Ερωτηματικά και αμφιβολίες συνεχίζουν να προκαλούν στους πολίτες οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών στην Ξάνθη, με τα τελευταία τέσσερα κρούσματα κοροναϊού που παρουσιάστηκαν στο Νοσοκομείο της πόλης και το θόρυβο που ξέσπασε γύρω από το συνοικισμό Ρομά του Δροσερού. Οι αρχές κατηγορούνται ότι διαχειρίζονται την κατάσταση με όρους πολιτικής και επικοινωνίας και όχι δημόσιας υγείας.
Πρόκειται για τη δεύτερη πιο επιβαρυμένη περιοχή από τον Covid-19 στη χώρα, μετά την Καστοριά, με 6 θανάτους και σχεδόν 40 κρούσματα, ενώ οι Δήμοι Ξάνθης και Μύκης παραμένουν σε αυξημένα περιοριστικά μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και μετακινήσεις μόνο για τροφοδοσία και λόγους υγείας την υπόλοιπη μέρα.
Μετά το τελευταίο κρούσμα βρέφους από το συνοικισμό Ρομά του Δροσερού, μεγάλα ερωτηματικά έχουν προκληθεί από το γεγονός ότι συνολικά 300 τεστ στο Δροσερό, 25 σε άλλες περιοχές με συσχέτιση της οικογένειας αλλά και 101 στο νοσηλευτικό προσωπικό ανακοινώθηκαν ως αρνητικά, όπως και το δείγμα του παππού ο οποίος το συνόδευε, άρα το ερώτημα είναι πώς κόλλησε το βρέφος.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η περιοχή έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και επεκτάθηκαν τα μέτρα για 15 μέρες, όμως το ερώτημα των πολιτών και αρκετών φορέων είναι πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα και γιατί συνεχίζεται η καραντίνα, εφόσον όλα τα δείγματα είναι αρνητικά;
«Η αυστηρότητα ως πολιτικό εργαλείο»
Ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλης Τσαουσίδης, σε ανάρτησή του σημειώνει: «Όταν η αυστηρότητα γίνεται πολιτικό εργαλείο, είναι πολύ εύκολο, αν εκλείψουν οι λόγοι της αυστηρότητας, να επινοηθούν. Γι αυτό ζητάμε τα στοιχεία με βάση τα οποία έλαβε κατ’ εξαίρεση τις ιδιαίτερα αυστηρές αποφάσεις του ειδικά για την Ξάνθη ο κ. Χαρδαλιάς.
Το ότι θα παραμείνει σε ιδιαίτερα αυστηρό ειδικό αποκλεισμό η πόλη για ακόμα 14 μέρες, δεν μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει πλέον μηδέν κρούσματα. Μάλλον δεν πρέπει να συνάντησε πολλές αντιστάσεις λογικής και δημοκρατικής ευαισθησίας στις τοπικές αρχές ο κ. Χαρδαλιάς.».
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος, ο οποίος πλέον δεν καλείται στις σχετικές συσκέψεις, ζητά από την πλευρά του επέκταση των μαζικών τεστ στον πληθυσμό της πόλης.
Όπως αναφέρει, 300 τεστ έγιναν σε οικισμό 5.000 κατοίκων αλλά σχεδόν κανένα στην πόλη των 65.000 κατοίκων.
Τέλος οι πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα αρχίζουν να εκφράζουν υπαινιγμούς για τα τεστ ρωτώντας πώς γίνεται να μεταδίδεται ο ιός εφόσον όλα τα τεστ εμφανίζονται αρνητικά, τόσο στον πληθυσμό όσο και στο Νοσοκομείο, ίσως και κόντρα σε βασικές αρχές στατιστικής.
Επιφυλάξεις εκφράζονται επίσης για το γεγονός ότι ιχνηλατήθηκε το βρέφος που νοσηλεύτηκε στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου αλλά κανένα άλλο από τα τρία κρούσματα που νοσηλεύτηκαν ως κοινά περιστατικά σε άλλες κλινικές και προέρχονται από διαφορετικές περιοχές.
Σημαντικά κενά συντονισμού, σχεδιασμού και ενημέρωσης εντόπισε η Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη σε πρόσφατη επίσκεψή της, μετά και τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου σημειώνοντας ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο.
Συσκότιση της ενημέρωσης – παραγκωνισμός στελεχών
Εκτός από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου όμως, από τις συσκέψεις απουσιάζουν μονίμως όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ενισχύοντας τη φημολογία που θέλει να έχουν παραγκωνιστεί από τον Υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά και τον Περιφερειάρχη Χ. Μέτιο.
Οι υποψίες επισημοποιήθηκαν με την ενέργεια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, να προκηρύξει τη Μ. Τετάρτη τη θέση μετακλητού «Συντονιστή πολιτικής προστασίας» εν μέσω πανδημίας, με την κατηγορία ότι παρακάμπτεται ο έμπειρος και καταρτισμένος προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης Κ. Χουβαρδάς.
Είχε προηγηθεί δημόσια ανάρτησή του, για την ανάγκη να υπάρχει ανοιχτή και δημόσια βάση όπου θα καταχωρούνται όλα τα κρούσματα της περιοχής.
Αυτήν επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, 60 δημοσιογράφοι της περιοχής από όλα τα μέσα της περιοχής, σε νέα επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη, στην οποία καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη συσκότιση της ενημέρωσης.
Μάλιστα, παρά τις έντονες πιέσεις, οι Διοικητές των Νοσοκομείων, ακόμη και η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας αρνούνται οποιαδήποτε ενημέρωση ενώ εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι που γνωρίζουν τα ΜΜΕ, είναι μόνο όσα έχουν διαρρεύσει από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Την ίδια ώρα, αυστηρές είναι οι πιέσεις και τα έγγραφα προς τους εργαζόμενους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για απαγόρευση κάθε μορφής πληροφόρησης προς τα ΜΜΕ, προκειμένου αυτή να κατευθύνεται από τον ΕΟΔΥ. Δεν λείπουν οι πληροφορίες για απειλές που έχουν εκτοξευτεί σε υψηλότατο επίπεδο εναντίον στελεχών της Διοίκησης που δίνουν πληροφορίες στον τύπο.
Καστοριά: Διάσταση μεταξύ επίσημων και πραγματικών κρουσμάτων;
Αντίστοιχα προβλήματα έχουν εμφανιστεί στην Καστοριά. Σε συνέντευξή του διοικητικό στέλεχος του τοπικού Νοσοκομείου αναφέρει ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά που έχουν εντοπιστεί στο Νοσοκομείο δεν συμβαδίζουν με την επίσημη ενημέρωση:
«Αυτό που συμβαίνει με την ημερήσια αναφορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι ανεξήγητο. Εμείς δίνουμε άμεσα και με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία. Αυτό έχει να κάνει με την ικανότητα του αρμόδιου υπαλλήλου της περιφέρειας ή αλλιώς τι να πω, είναι ανεξήγητο, δεν μπορώ να καταλάβω. Έχω παρακολουθήσει ότι έχει ερωτηθεί και ο ίδιος ο περιφερειάρχης αρκετές φορές αλλά απαντήσεις του μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας» αναφέρει το στέλεχος που μίλησε ανώνυμα, για ευνόητους λόγους, στο oladeka.com.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται στις περιοχές, όπου σημειώνεται μεγαλύτερη έξαρση του κοροναϊού, έχει αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμό καθώς καλλιεργείται η υποψία ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας φαίνεται να υποτάσσεται στις ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας.