Πολυεθνική η ομάδα αναρχικών που προκάλεσε φθορές στον σταθμό του μετρό «Ακρόπολη»

Πολυεθνική αποδείχθηκε η ομάδα των αναρχικών που το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσε φθορές στον σταθμό του μετρό «Ακρόπολη» καθώς και σε τρία ATM τραπεζών στη γύρω περιοχή. Για συμμετοχή στο συμβάν προσήχθησαν 56 άτομα, από τα οποία τα 43 συνελήφθησαν.

Στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται συνολικά 10 αλλοδαποί από εννέα διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα, την Αλβανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ιράν, τη Συρία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Εις βάρος τους η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας σχημάτισε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παρακώλυση συγκοινωνιών, και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

Από το σύνολο των συλληφθέντων οι 13 δεν ήταν άγνωστοι στην αστυνομία, καθώς στο παρελθόν έχουν προσαχθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ως ύποπτοι για συμμετοχή σε «δράσεις» του αναρχικού χώρου. Αρμόδιο στέλεχος της αστυνομίας επεσήμανε στην «Κ» ότι ορισμένοι από τους κατηγορουμένους είχαν προσαχθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επιχειρήσεων εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι.

Αλλη αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι ο Γάλλος που συνελήφθη ως ένας από τους δράστες της καταδρομικής επίθεσης στον σταθμό του μετρό συνελήφθη αρχικά τον Νοέμβριο και εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2019 κατά την εκκένωση καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας προέκυψε ότι λίγο μετά τις 11 μ.μ. οι συλληφθέντες, πριν από την είσοδό τους στον σταθμό του μετρό, έσπασαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τριών τραπεζών στην περιοχή της Ακρόπολης. Στη συνέχεια κατέβηκαν στην αποβάθρα και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, ενώ προκάλεσαν φθορές σε ακόμα ένα ΑΤΜ που λειτουργούσε εντός του σταθμού. Οι δράστες σκόπευαν να διαφύγουν επιβιβαζόμενοι στο μετρό, ωστόσο η ετοιμότητα του σταθμάρχη ανέτρεψε τα σχέδιά τους.

Σύμφωνα με στελέχη των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), μόλις διαπίστωσε τι συνέβαινε, έκλεισε το ρεύμα, με συνέπεια ο διερχόμενος συρμός να ακινητοποιηθεί στον σταθμό, εγκλωβίζοντας τους δράστες στο εσωτερικό. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί, οι οποίοι προσήγαγαν 56 άτομα στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ. Επειτα από ανακρίσεις που διήρκεσαν όλη τη νύχτα, οι 43 από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες φέρονται να ανήκουν σε αναρχική συλλογικότητα που συγκροτήθηκε το 2018 και στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, έχει αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες όπως η επίθεση με μπογιές στο δημαρχείο Περιστερίου (Μάιος 2019), η «παρέμβαση» έξω από το σπίτι του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ (Δεκέμβριος 2019) κ.ά. Τα μέλη της αναρχικής ομάδας είχαν πετάξει φέιγ βολάν έξω από το σπίτι του πρύτανη λίγες ημέρες μετά την εκκένωση της κατάληψης «Βανκούβερ» στην οδό Μαυρομματαίων, καθώς και των υπό κατάληψη αιθουσών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. «Η ασφάλεια είναι το άσυλο των εξουσιαστών, στο δρόμο γίνονται οι σπουδές των αγωνιστών» έγραφαν τα φυλλάδια που έφεραν την υπογραφή της συλλογικότητας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
kathimerini.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.