Οδοιπορικό στον Εβρο: Οι άγρυπνοι «φύλακες» του ποταμού και το στοίχημα για την ΕΛ.ΑΣ.

Τι καταγράφουν για το OPEN TV οι απεσταλμένοι στον Εβρο, Παναγιώτης Μανής και Ζήσης Μούσιος

Στρατιωτικά οχήματα περιπολούν κατά μήκος του Εβρου. Μεικτά κλιμάκια Στρατού και Αστυνομίας ελέγχουν με κιάλια την τουρκική πλευρά του ποταμού για να εντοπίσουν και την παραμικρή κίνηση προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Open TV Παναγιώτη Μανή.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, βλέποντας ότι δεν μπορούν να περάσουν από τις Καστανιές, μετακινήθηκαν στη νότια πλευρά των συνόρων, ψάχνοντας περάσματα για την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης οι ελληνικές δυνάμεις σταμάτησαν περισσότερα από 1.000 άτομα που επιχείρησαν να μπουν στη χώρα. «Εχουμε χτίσει ένα τείχος σε όλη την οριογραμμή στο κομμάτι που είναι στο Δέλτα του Εβρου και δεν περνάει πραγματικά τίποτα», αναφέρει στο OPEN TV ο πρόεδρος ψαράδων Εβρου «Αινήσιο Δέλτα», Πάρης Παπαδάκης.

Η συμβολή των ντόπιων στην προσπάθεια των ελληνικών δυνάμεων να κρατήσουν ασφαλή τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθοριστική. Οι ψαράδες του Εβρου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας περιπολούσαν με τις βάρκες τους το ποτάμι και ήταν αυτοί που εντόπιζαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα και ειδοποιούσαν Στρατό και Αστυνομία. «Ξέρουμε τα περάσματα. Ξέρουμε από πού ακριβώς πρόκειται να περάσουν. Τα κλείνουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ψαράδων.

Όπως τονίζουν οι ψαράδες, οι Τούρκοι από την απέναντι πλευρά όχι μόνο μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες με λεωφορεία και αυτοκίνητα από τον νότιο Εβρο αλλά τους υποδεικνύουν και συγκεκριμένα σημεία από όπου μπορούν να περάσουν.

Το επόμενο στοίχημα για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, πάντως, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Open TV Ζήση Μούσιου, έχουν βάλει στοίχημα να εντοπίσουν ποιο θα είναι το επόμενο σημείο, στο οποίο θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι που δίνουν εντολές να προσπαθήσει κόσμος να περάσει. Αυτό σχεδιάζουν επί χάρτου στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Βλέπουν ποια είναι τα αδύνατα σημεία, εκεί όπου μπορεί να περάσει κόσμος χωρίς να χρησιμοποιήσει βάρκα.

Το άλλο στοίχημα έχει να κάνει με το τι θα γίνει στις Καστανιές, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι δεν άφησαν την Τρίτη να περάσει κόσμος από την Αδριανούπολη προς τον πρόχειρο και αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχει στηθεί από την τουρκική πλευρά. Κι αυτό διότι λένε ότι υπήρχε η παρουσία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Εβρο. Ηθελαν, λοιπόν, να κρύψουν το πρόβλημα και οι επόμενες ώρες θα δείξουν έαν όντως ήθελαν να το κρύψουν και εάν θα έρθουν αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες στις Καστανιές.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία επίσημος διακινητής μεταναστών και προσφύγων

«Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Κατανιές Έβρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τουρκία «ως επίσημο διακινητή προσφύγων και διακινητών». «Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν» ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο: «Μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα». «Δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου. Κάποιοι βολεύτηκαν και άφησαν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, να διαχειριστούν μόνα τους την κατάσταση που επικρατεί» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται, αλλά συζητούν. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.