Κορονοϊός: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, αποφάσισε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.

Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σε καθημερινή βάση, αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ ότι θα γίνεται απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.

Ειδικά ως προς την προστασία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Νωρίτερα, το σωματείο εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες της Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Όπως αναφέρει το ΣΕΛΜΑ: «έχουμε διαχρονικά ως πρώτο μας μέλημα την υγιεινή και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των συναδέλφων που κυκλοφορούν κι εργάζονται στις εγκαταστάσεις του αστικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφορικά με την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, μας γεννάτε αυτομάτως μια εύλογη ανησυχία. Ωστόσο στον φορέα που εργαζόμαστε μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα υλικά για την προφύλαξη της υγείας μας, αλλά ούτε μας έχουν έρθει σαφείς οδηγίες και διαδικασίες για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων.

Για τους παραπάνω λόγους και με μοναδικό σκοπό μας, να προφυλάξουμε την δημόσια υγεία, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών αλλά και τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑ.ΣΥ, να πράξουν τα δέοντα και να λάβουν ότι απαραίτητα μέτρα χρειαστεί εγκαίρως. Η καθημερινότητα μας έχει διδάξει διαχρονικά, ότι η αδράνεια των υπεύθυνων δεν είναι κάτι που λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Υ.Γ. τις επόμενες ημέρες και σε περίπτωση που οι ηγεσίες των αρμόδιων φορέων δεν πράξουν τα δέοντα για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε απαραίτητες δράσεις μέσω σωματείου, προκειμένου οι αρμόδιοι να ακούσουν επιτέλους τις φωνές της λογικής και να δουν το πρόβλημα με σοβαρότητα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.