Μια εικόνα, χίλιες λέξεις – Η συγκλονιστική φωτογραφία από τη Λέσβο που έγινε σύμβολο

Πολλαπλές ήταν οι καταγγελίες πολιτών για άγρια καταστολή εκ μέρους των ΜΑΤ με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης σε Χίο και Λέσβο.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επιχείρησαν να διαλύσουν πορείες πολιτών που αντιδρούν με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες. Στην Λέσβο τραυματίστηκαν ελαφρά 11 πολίτες εκ των οποίων οι έξι εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Πραγματικά συγκλονιστική είναι η φωτογραφία του Μιχάλη Μπάκα από τη θέση Καράβα Μανταμαδού.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στον Μανταμάδο, στην διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στην Καράβα, όπου η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει το κλειστό camp.

Στο αίτημα να αποχωρήσουν, οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού.

Ο ίδιος ο φωτογράφος δήλωσε στο News 24/7:

“Η κυβέρνηση δυστυχώς επιβάλει την πολιτική της στο νησί με τα ΜΑΤ χωρίς κανένα περιθώριο διαλόγου με τους πολίτες, χωρίς καμιά προσπάθεια αποσυμφόρησης των 25,000 προσφύγων θυσιάζοντας ουσιαστικά τα νησιά μας και την κοινωνική ειρήνη για την εφαρμογή της ξενοφοβικής και αδιέξοδης ατζέντα της”.

Θυμίζουμε πως τα επεισόδια ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, όταν και έφτασε στο νησί το πλοίο “Πήγασος”, το οποίο έπλεε με σβησμένο το σήμα εντοπισμού, μεταφέροντας δυνάμεις των ΜΑΤ.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης, Χίος και Λέσβος μετατράπηκαν σε πεδία μάχης, με τους κατοίκους να έχουν κυριολεκτικά ξεσηκωθεί, αντιδρώντας στη δημιουργία των νέων δομών στα νησιά τους.

Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, κάτοικοι έστησαν φραγμούς με αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας κάλεσαν για αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία, όπως ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται “η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών”.

“Είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρθεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σχολιάζοντας τα όσα έγιναν το περασμένο βράδυ και σήμερα στη Λέσβο και στη Χίο.

1 σκέψη στο “Μια εικόνα, χίλιες λέξεις – Η συγκλονιστική φωτογραφία από τη Λέσβο που έγινε σύμβολο”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.