Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στις Βρυξέλλες, φόβοι για κλείσιμο συνόρων

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία • Περιορισμούς επιβάλλει η Ρουμανία • Νέοι νεκροί και κρούσματα σε Κίνα και Νότια Κορέα

Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 στην Ιταλία έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, οι οποίες για πρώτη φορά εξετάζουν τη λήψη έκτακτων μέτρων στο σύνολο της Ε.Ε. καθώς εκτιμούν ότι τα έως σήμερα μέτρα ενημέρωσης και οι έλεγχοι στα αεροδρόμιο δεν επαρκούν. Στην Ιταλία έχουν επιβεβαιωθεί 149 κρούσματα σε πέντε επαρχίες (Εμίλια Ρομάνα, Πεδεμόντιο, Βένετο, Λάτσιο και Λομβαρδία), αλλά και τρεις θάνατοι.

Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση με ανησυχία και «από πολύ κοντά». Όπως είπε, «ενημερωνόμαστε τακτικά από τις ιταλικές αρχές», στις οποίες αναγνώρισε ότι αντέδρασαν «με ταχύτητα και διαφάνεια».

Σύμφωνα με τη Στέλλα Κυριακίδη, μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει επιβάλει μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε πολίτες που μετακινούνται εντός της ζώνης Σένγκεν, ωστόσο «φοβόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να το δούμε», αν και δεν θεωρείται μέτρο που μπορεί να προστατέψει καμία χώρα από την εξάπλωση του ιού. Πρώτος που φέρεται έτοιμος να επιβάλει αυτό το μέτρο είναι ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες.

«Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, και τόσο διασυνδεδεμένο, «είναι δύσκολο αυτό (να απαγορεύσεις την είσοδο ξένων πολιτών). Δεν είμαι υπέρ των κλειστών συνόρων, γιατί δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της επιδημίας, αλλά αυτό είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στον κόσμο» επισημαίνει στην El Pais και ο καθηγητής Επιδημιολογίας Μαρκ φαν Ρανστ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λοβάινα, που είναι κέντρο αναφοράς της επιδημίας στο Βέλγιο. «Η καλύτερη λύση είναι ο εντοπισμός των κρουσμάτων και η απομόνωσή τους. Είναι ο τρόπος για να κερδίσεις χρόνο για προετοιμάσεις τα νοσοκομεία και τον πληθυσμό».

Πάντως φαίνεται ότι ο δρόμος για το κλείσιμο των συνόρων έχει αρχίσει, καθώς η Αυστρία αρνήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής την είσοδο στο έδαφός της σε τρένο που προερχόταν από τη Βενετία με κατεύθυνση το Μόναχο, καθώς εκτίμησαν ότι μέσα στο τρένο μπορεί να υπήρχαν φορείς του κορονοϊού. Τρεις ώρες αργότερα και έπειτα από πιέσεις έδωσε την άδεια να ξεκινήσει.

Η Ρουμανία επίσης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα θέτει σε καραντίνα 14 ημερών όσους φτάνουν στη χώρα από τις περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο στην Ιταλία. Όσοι φτάνουν στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου θα υποβάλλονται σε ιατρικό ερωτηματολόγιο και αν θεωρηθούν «ύποπτοι», θα υποχρεώνονται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Στην Κίνα ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα 409 κρούσματα του κορονοϊού, αλλά και 150 νέοι θάνατοι. Συνολικά στη χώρα, με επίκεντρο την επαρχία Χουμπέι και την πόλη Γουχάν, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 77.150 κρούσματα και 2.592 θάνατοι.

Επίσης, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η αρχική απόφαση να επιτρέψουν στους μη μόνιμους κατοίκους της πόλης να την εγκαταλείψουν, αρκεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα και να μην έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πέθαναν ακόμη δύο ασθενείς του κορονοϊού, ενώ αναφέρθηκαν 161 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους επτά και των κρουσμάτων στα 763. Η Νότια Κορέα θεωρείται το επόμενο μεγαλύτερο κέντρο εξάπλωσης του κορονοϊού μετά την Κίνα. Ο πρόεδρός της, Μουν Τζε-Ιν, ανακοίνωσε ότι ο βαθμός συναγερμού στη χώρα ανεβαίνει στο μέγιστο, ώστε να προληφθεί με κάθε τρόπο η εξάπλωση του Covid-19.

Οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας Σαουδάραβας, που επέστρεψαν στη χώρα από το Ιράν έχουν μολυνθεί από τον covid-19

Επίσης, το Ιράκ παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν, αφού στη χώρα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ θανατηφόρα.

• Με στοιχεία από El Pais, The Guardian, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.