Γιούνκερ: Με σόκαρε η απόφαση του δημοψηφίσματος – Κανείς στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε

Για το δημοψήφισμα που αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα μίλησε μεταξύ άλλων ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως είπε ο Γιούνκερ στην εφημερίδα “Καθημερινή”, “με σόκαρε πολύ η απόφαση του δημοψηφίσματος. Με τον Τσίπρα από την αρχή είχαμε μια καλή σχέση, εμπιστοσύνης, αν εξαιρέσει κανείς το δημοψήφισμα. Το κείμενο επίσης του δημοψηφίσματος που κάλεσε τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει, ήταν ένα παλιό κείμενο συμφωνίας. Τότε έδωσα μια συνέντευξη Τύπου καλώντας τους Έλληνες να ψηφίσουν “Ναι”. Ήξερα ότι δεν θα κέρδιζε το “Ναι”, αλλά το “Όχι”, καθώς οι πληροφορίες που δίνονταν στον ελληνικό λαό ήταν λάθος. Αλλά εγώ έπρεπε να προετοιμαστώ για το μέλλον…”

Σε ερώτηση για το εάν το ερώτημα του δημοψηφίσματος για τον ίδιο ήταν “Ναι” ή “Όχι” στην Ευρώπη, ο κ. Γιούνκερ είπε “οι Έλληνες ψήφισαν”Οχι”, όχι γιατί ήθελαν να βγουν από την Ευρώπη αλλά βασιζόμενοι σε ένα λάθος κείμενο, μια λάθος εξήγηση. Εγώ παρ’ όλα αυτά, διατήρησα φιλικές σχέσεις με τον Τσίπρα. Το δημοψήφισμα ήταν ένα λάθος όμως προσπάθησα μέσα από το λάθος αυτό να δημιουργήσω μια νέα βάση στη σχέση μας και το καταφέραμε αυτό. Αλλά κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα. Εκείνη ήταν μια επικίνδυνη στιγμή.Το μισό κολέγιο (σσ. των Επιτροπών ) ήθελε να δει την Ελλάδα να βγαίνει από την Ευρωζώνη ακόμα και πριν από τον Ιούνιο. Θυμάμαι είχα συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση για την Ελλάδα και ρώτησα τους επιτρόπους να μου πουν τι γνώριζαν για την Ελλάδα. Πώς είναι η καθημερινότητα στη χώρα, πως συμπεριφέρονται οι Έλληνες, πώς υποφέρουν αν υποφέρουν. Και απόλυτη σιγή κυριάρχησε στην αίθουσα. Οι αποφάσεις δεν αφορούν την ελληνική κυβέρνηση αλλά τον ελληνικό λαό. Αυτόν πρέπει να έχετε στην καρδιά και στο μυαλό σας τους είπα”.

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η στιγμή που η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ απάντησε “το πρώτο εξάμηνο του 2015. Περίεργα πράγματα συνέβαιναν. Ο Τσίπρας ερχόταν εδώ με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει, επέμεινε στην κοινωνική διάσταση του προβλήματος. Το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζα δεν ήταν να πείσω τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει αποφάσεις, αυτό ήταν πολύ πιο εύκολο από το να πείσω τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να τον εμπιστευτούν. Ειδικά μετά το δημοψήφισμα. Η πίεση τότε ήταν τεράστια και δεν ήταν από ένα κράτος-μέλος που τότε επιθυμούσα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”.

Και συνέχισε λέγοντας ”πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015”.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.