Θεσσαλονίκη: Καμπάνες και τέλος κοινόχρηστου χώρου για τα πατίνια

Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν 2.000 πατίνια καταλαμβάνοντας 1.000 τ.μ. κοινόχρηστου χώρου

Καμπάνες για τα ηλεκτρικά πατίνια που βρέθηκαν στο βυθό του Θερμαϊκού ετοιμάζεται να ρίξει στις δύο εταιρίες ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά την ανάσυρσή τους ενώ αναζητά φόρμουλα για να επιβάλει τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου σ’ αυτές. Πρόκειται για τον πρώτο δήμο της χώρας ο οποίος επιχειρεί να ρυθμίσει το ζήτημα συνολικά, βάζοντας αφενός κανόνες χρήσης και αφετέρου προβλέποντας τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου στις εταιρίες που εκμεταλεύονται τα ηλεκτρικά πατίνια.

«Φυλάσσουμε στις αποθήκες του δήμου στα Κωνσταντινουπολίτικα 80 πατίνια που βγάλαμε από το Θερμαϊκό τις προηγούμενες μέρες. Έχουμε καλέσει τις εταιρίες να τα παραλάβουν αφού πρώτα διευθετηθεί το ζήτημα με τα πρόστιμα τα οποία και θα πρέπει να τακτοποιήσουν Εξετάζουμε τη δυνατότητα  που μας δίνει ο νόμος για να επιβάλουμε κάποια πρόστιμα. Γνώριζαν ότι υπήρχαν πατίνια στο βυθό αλλά δεν έκαναν κάτι γι αυτό τόσο καιρό» είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης. 

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν δύο χιλιάδες πατίνια σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου. «Κάθε πατίνι καταλαμβάνει περίπου μισό μέτρο δημόσιου χώρου. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες καταλαμβάνουν 1.000 τ.μ. κοινόχρηστου χώρου». πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης. 

«Δεν πληρώνουν στο δήμο ούτε ένα σεντ»

Όπως εξήγησε, από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας τρεις αντιδημαρχίες (Οικονομικών, Βιώσιμης Κινητικότητας και Τεχνικών Έργων) μαζί με την δημοτική αστυνομία συνεργάζονται το τελευταίο διάστημα για να μπουν κανόνες στα πατίνια. «Η προηγούμενη διοίκηση έφερε τα πατίνια αλλά ξέχασε να φέρει κανόνες λειτουργίας ασφάλειας και κινητικότητας για τα πατίνια τα οποία ουσιαστικά είναι μικροοχήματα. Προφανώς αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώνει. Γιατί όπως και να το κάνουμε τα πατίνια καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο και δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ για αυτήν την κατάληψη.  Την ίδια στιγμή μέσα από τις κανονιστικές μας επιβάλουμε για το κάθε μέτρο 303 ευρώ σε πολλές επιχειρήσεις» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Κούπκας. 

Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τις εταιρίες με τα πατίνια να  κάνουν καμπάνια ορθής χρήσης τους καθώς δημιουργούνται πολλές φορές προβλήματα τόσο από τους χρήστες που τα παρατούν σε μη δόκιμα σημεία της πόλης όσο και από τους υπεύθυνους οι οποίοι τα αφήνουν σε λάθος χώρους.

Ρυθμίσεις για την χρήση των ηλεκτρικών πατινιών επεξεργάζεται και η κυβέρνηση μετά τη ραγδαία εξάπλωσή τους. Στην παρούσα φάση στελέχη του υπουργείου αναζητούν το αποδοτικότερο πλαίσιο ρύθμισης της κυκλοφορίας και της κατοχής πατινιών, λαμβάνοντας παραδείγματα από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.