Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι: Καθημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επεισόδια στο Αιγαίο

Καθημερινά είναι πλέον τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που πυροδοτούν την ένταση στο Αιγαίο.
Αυτή τη φορά, στο γαϊτανάκι των δήθεν αποκαλύψεων μπήκε το CNN Turk που σε δημοσίευμα του ανέφερε ότι «το ελληνικό σκάφος “ΑZ 913”, κατευθύνθηκε στις 9 το πρωί από την Καλόλιμνο στα Ίμια και μετά παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα». Σαν να μην φθάνει αυτό δημοσιεύει και φωτογραφίες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τουρκικά και τα ελληνικά σκάφη του Λιμενικού έφθασαν σε απόσταση αναπνοής ενώ μάλιστα, στις 09:35 το ελληνικό σκάφος του Λιμενικού έπαθε βλάβη βρισκόμενο μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Το CNN Turk αναφέρει ότι οι Έλληνες λιμενικοί ζήτησαν να μιλήσουν με τους Τούρκους και εκείνοι ανταποκρίθηκαν με το ελληνικό σκάφος να παραμένει για μία ώρα και στη συνέχεια να ρυμουλκείται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η ένταση, γράφει το τουρκικό CNN Turk κράτησε συνολικά 75 λεπτά μέχρι να αποχωρήσει το ελληνικό σκάφος αφού χρειάστηκε να φέρει υλικά για την επισκευή μηχανικός από την Κω με φουσκωτό.
Ωστόσο, το φουσκωτό δεν φαίνεται σε καμία από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το CNN Turk. 
Λίγη ώρα αργότερα, οι τουρκικές αρχές  εξέδωσαν Navtex (244/17), σύμφωνα με την οποία το σκάφος TCG CESME (Τσεσμέ), θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου από τις 22 Φεβρουάριου. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μεταξύ Άθω, Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης.
«Βλέπουν» επεισόδια 
Νέα, τεχνητή ένταση στα Ίμια δημιουργούν οι Τούρκοι, επικαλούμενοι δύο διαφορετικά επεισόδια που όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξαν ποτέ.
Η εφημερίδα Ηurriyet περιέγραψε με εκτενές δημοσίευμα της ένα νέο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή των Ιμίων, ενώ αργά το απόγευμα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu περιέγραψε και δεύτερο, το πιο προκλητικό μετά την επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια στις 29 Ιανουαρίου.
Τα περιστατικά αυτά διαψεύδονται από τις ελληνικές αρχές, ωστόσο ο προβληματισμός είναι έντονος για το κλίμα που δημιουργεί η τουρκική πλευρά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Ηurriyet, πλοιάριο της τουρκικής ακτοφυλακής, στο οποίο επέβαιναν πέντε Τούρκοι αξιωματικοί, βρέθηκε ανάμεσα στις δύο βραχονησίδες των Ιμίων, όπου έμεινε για δέκα λεπτά και στη συνέχεια οι αξιωματικοί άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.
Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα ανέφερε ότι ένα πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από το τουρκικό πλοιάριο, δηλαδή από την Καλόλιμνο και ότι στην περιοχή παρέμεναν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και τρία της τουρκικής.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό δημοσίευμα, όταν ένα πλοίο μήκους 170 μέτρων της τουρκικής εταιρείας «Powership Μαύρη Θάλασσα», με την ονομασία «Yasinbey», πέρασε από την περιοχή των Ιμίων, προκάλεσε την κινητοποίηση της ελληνικής ακτοφυλακής. 
Το ελληνικό σκάφος φέρεται μάλιστα να αναγκάστηκε να επιστρέψει, όταν ξεκίνησε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κατευθύνεται προς το μέρος του.
Σε ανακοίνωσή του, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανέφερε: «Με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες αναφορικά με προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού σήμερα το πρωί στα Ίμια, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γνωρίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.».
Δεύτερο επεισόδιο επικαλούνται οι Τούρκοι
Το πρακτορείο Anadolu, ωστόσο, έκανε λόγο και για δεύτερο επεισόδιο, που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:30, με δύο πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Τουρκίας να έρχονται «μύτη με μύτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 
Στη συνέχεια, σκάφος του τουρκικού λιμενικού μπήκε ανάμεσα στα δύο πλοία, ενώ το Anadolu έκανε λόγο για «θερμό επεισόδιο» αρκετών λεπτών. Αμέσως μετά, το πλοίο του τουρκικού πολεμικού αποχώρησε προς την Αλικαρνασσό και το ελληνικό προς την Ελλάδα.
Η Hurriyet έγραψε για το δεύτερο περιστατικό ότι το ελληνικό πλοίο πλησίασε τις βραχονησίδες και το τουρκικό πήγε ακριβώς μπροστά του, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Τα πλοία έμειναν για λίγη ώρα σε αυτό το σημείο, με το σκάφος του τουρκικού λιμενικού ανάμεσά τους, το οποίο «έκανε μανούβρες, για να τα απομακρύνει».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.