Ανασκόπηση 2019: Οι πιο σημαντικές στιγμές της χρονιάς ..

Δώδεκα μήνες γεμάτοι ειδήσεις, γεγονότα, διακρίσεις αλλά και παντοτινά «αντίο» που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου, θυμόμαστε τις πιο σημαντικές στιγμές και περιμένουμε με ανυπομονησία το 2020!

Από τη Γεωργία Χαλκιά

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

• Το ημερολόγιο γράφει 20 Ιανουαρίου και στην Ελλάδα εκείνες τις ημέρες όλοι αναμένουν τον αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά στη Μελβούρνη. Ο Έλληνας τενίστας μετά τη νίκη του απέναντι στον Roger Federer ανεβαίνει στη 13η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως η πιο απροσδόκητη νίκη σε Grand Slam μέσα στο 2019.

• Ο Θέμος Αναστασιάδης αφήνει την τελευταία του πνοή στις 22 Ιανουαρίου σε ηλικία 61 ετών, έπειτα από ενάμιση χρόνο μάχης που έδινε με την επάρατη νόσο, σε νοσοκομείο της Ζυρίχης. Η απώλειά του βύθισε τον δημοσιογραφικό κόσμο σε θλίψη και άφησε την οικογένειά του, τη γυναίκα του, Βασιλική Παναγιωτοπούλου, και τα τρία παιδιά του, Βύρωνα, Αλίκη και Φιλιώ, συντετριμμένη.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

• Ο Karl Lagerfeld, ένας από τους πιο παραγωγικούς και δημοφιλείς σχεδιαστές του 20ού και του 21ου αιώνα, αφήνει την τελευταία του πνοή στις 20 Φεβρουαρίου, στα 85 του χρόνια, στο Παρίσι. Άφησε μια πλούσια κληρονομιά στον χώρο της μόδας και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς σχεδιαστές. Η περιουσία του περιήλθε στον 11χρονο βαφτισιμιό του, Hudson Kroenig, και στην αγαπημένη του γάτα.

• Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου κατέληξε στην Olivia Colman για την ερμηνεία της στην Ευνοούμενη του Γιώργου Λάνθιμου. Η Βρετανίδα ηθοποιός στις 25 Φεβρουαρίου επικράτησε της Glenn Close, που θεωρούνταν φαβορί. Φανερά συγκινημένος, ο σκηνοθέτης έπεσε γονατιστός στην αγκαλιά της πρωταγωνίστριάς του για να τη συγχαρεί.

ΜΑΡΤΙΟΣ

• Από τους πιο αγαπητούς πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Φαίδων Γεωργίτσης φεύγει από τη ζωή το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου σε ηλικία 80 ετών, μετά από πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο στον εγκέφαλο. Πλήθος κόσμου τον αποχαιρετά με τιμές.

• Ο Γιάννης Μπεχράκης, πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ του Reuters, για το οποίο δούλευε τα τελευταία τριάντα χρόνια καλύπτοντας συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, «φεύγει» στις 3 Μαρτίου ύστερα από μάχη με την επάρατη νόσο. Τα συγκλονιστικά «κλικ» του άφησαν εποχή και θα μείνουν αξέχαστα.

©Yannis Behrakis/Reuters

• Ο Μίλτος Τεντόγλου σημειώνει φοβερή επίδοση στον τελικό του μήκους στο 35ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στη Γλασκώβη στις 3 Μαρτίου. «Πετώντας» στα 8,38 μ. κατακτά με άνεση το χρυσό μετάλλιο, γράφοντας ιστορία και κάνοντας τη χώρα μας υπερήφανη.

• Tην τελευταία του πνοή αφήνει στις 4 Μαρτίου σε ηλικία 49 ετών ο τραγουδιστής των Prodigy, Keith Flint, αφήνοντας τον κόσμο της μουσικής φτωχότερο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αγαπημένος καλλιτέχνης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Έσεξ της Αγγλίας. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστα.

• Το μεσημέρι της 4ης Μαρτίου η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο σύζυγός της, Παναγιώτης Πιλαφάς, αποκτούν το δεύτερο παιδί τους, ένα υγιέστατο αγοράκι, βάρους 3.700 γραμμαρίων. Το ευτυχισμένο ζευγάρι χάρισε ένα αδελφάκι στον 5,5 ετών γιο τους, Μάξιμο, μεγαλώνοντας έτσι την όμορφη οικογένειά τους.

• Τη μάχη για τη ζωή χάνει στις 4 Μαρτίου μόλις στα 52 του χρόνια ο αγαπημένος ηθοποιός Luke Perry, που έγινε ευρέως γνωστός και ως «Dylan» στη σειρά Beverly Hills 90210. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μετά τον θάνατό του, o Perry είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν σε καταστολή. H σύντροφός του ήταν φανερά σοκαρισμένη σε δήλωσή της.

Αεροσκάφος τύπου Boeing 737 των Αιθιοπικών Αερογραμμών συντρίβεται ενώ πετά με προορισμό το Ναϊρόμπι. Σύμφωνα με το Reuters, στην αεροπορική τραγωδία της 10ης Μαρτίου έχασαν τη ζωή τους 157 άνθρωποι από 35 χώρες. Με ανείπωτη θλίψη πλήθος κόσμου έσπευσε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα ώστε να μάθει τα αίτια της μοιραίας πτήσης και την ταυτότητα των θυμάτων.

• Στις 28 Μαρτίου, έχοντας συμπληρώσει 16 χρόνια ζωής, πεθαίνει η Λάρα, η σκυλίτσα που αποτέλεσε τον πρώτο οδηγό τυφλών στην Ελλάδα. Το μαύρο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ συνετέλεσε στην ίδρυση της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών Lara Guide Dog School. Η είδηση αυτή σκόρπισε θλίψη στους φιλόζωους και όχι μόνο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

• Ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής, νικημένος από τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, καταλήγει στις 2 Απριλίου τα ξημερώματα έπειτα από έναν μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», αφήνοντας πίσω του μια υπέροχη οικογένεια και πλήθος κόσμου που τον θαύμαζε για την προσωπικότητα και την πολυετή του προσφορά στην ενημέρωση.

• Η ανεύρεση της σορού γυναίκας από τις Φιλιππίνες σε φρεάτιο του λατομείου στο Μιτσερό της Λευκωσίας στις 14 Απριλίου με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις έμελλε να αποκαλύψει ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα στην ιστορία της Κύπρου. Ο 35χρονος ίλαρχος Νίκος Μεταξάς, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ορέστης», ομολόγησε επτά στραγγαλισμούς γυναικών και ανήλικων κοριτσιών.

• Στις 15 Απριλίου, λίγο πριν από τις 18.18 τοπική ώρα Γαλλίας, ξεσπά πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης του ναού και το γοτθικό βέλος, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και το εσωτερικό του ναού, με αποτέλεσμα αρκετά κειμήλια να καταστραφούν. Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί θλιμμένος το στενάχωρο θέαμα με κομμένη την ανάσα.

•Στις 16 Απριλίου ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος Άλκης Κωνσταντινίδης διακρίνεται μαζί με την ομάδα του Reuters για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Είναι η δεύτερη φορά σε δύο χρόνια. Ο διακεκριμένος φωτογράφος δήλωσε πως αυτή η βράβευση αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για εκείνον.

• Η Σίσσυ Χρηστίδου και ο Θοδωρής Μαραντίνης ανακοινώνουν το τέλος του γάμου τους με κοινή ανακοίνωση στα social media. Το αγαπημένο ζευγάρι της showbiz αποφάσισε να χωρίσει μετά από 13 χρόνια κοινής πορείας και δύο παιδιά. Η είδηση του διαζυγίου τους «έσκασε» σαν βόμβα καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνονταν πολύ ερωτευμένοι.

• Στις 29 Απριλίου σε ηλικία μόλις 68 ετών πεθαίνει ο αγαπημένος ηθοποιός Τάκης Μόσχος, ο οποίος ένα μήνα πριν είχε πέσει σε κώμα μετά από σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων και μακρά νοσηλεία. Έγινε ευρέως γνωστός από τη συμμετοχή του στη θρυλική ελληνική ταινία Γλυκιά Συμμορία του Νίκου Νικολαΐδη στον χαρακτηριστικό ρόλο του «Αργύρη».

ΜΑΪΟΣ

• Με σπουδαίο τένις και ανατροπή, η Μαρία Σάκκαρη κατακτά το Morocco Cup και πανηγυρίζει τον πρώτο τίτλο της καριέρας της. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια επικράτησε της Johanna Konta τα με 2-1 και χάρισε μια μεγάλη στιγμή στο ελληνικό τένις στις 4 Μαΐου.

• Στις 6 Μαΐου έρχεται στη ζωή ο πρωτότοκος γιος του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle με το όνομα Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Βάρους 3,5 κιλών, το υγιέστατο αγοράκι είναι ο έβδομος διάδοχος του βασιλικού θρόνου. Αφότου γεννήθηκε οι New York Times επιβεβαίωσαν πως είναι το «πρώτο διαφυλετικό μωρό στην πρόσφατη ιστορία της βρετανικής μοναρχίας».

• Θρήνος στον χώρο της Formula 1, αφού φεύγει από τη ζωή στις 21 Μαΐου ο θρυλικός Andreas Nikolaus, κατά κόσμον Niki Lauda, σε ηλικία 70 ετών. Είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα οκτώ μήνες νωρίτερα. Ωστόσο 43 χρόνια πριν είχε ξεγελάσει τον θάνατο σε ένα τρομακτικό ατύχημα, όταν κατάφερε να βγει ζωντανός από την πύρινη κόλαση της πίστας του Νίρμπουργκρινγκ.

• Στις 22 Μαΐου, έπειτα από οκτώ σεζόν και 73 επεισόδια, η δημοφιλής σειρά του ΗΒΟ Game of Thrones φτάνει στο τέλος της, με ακόμα έναν σοκαριστικό θάνατο και μια απροσδόκητη επιλογή. Σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν το τέλος μιας σειράς που μονοπώλησε και κράτησε το ενδιαφέρον τους όλα αυτά τα χρόνια.

• O Βασίλης Κεκάτος κερδίζει Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στις 26 Μαΐου στις Κάννες για το Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς. Είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει το βραβείο αυτό και γεμίζει τη χώρα μας αλλά και την οικογένειά του συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας.

• Νέα σπουδαία επιτυχία σημειώνει η Άννα Κορακάκη στις 30 Μαΐου. Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης κατακτά την πρώτη θέση στα 25 μ. αεροβόλο πιστόλι των γυναικών στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που διεξάγονται στο Μινσκ και σκορπίζει δάκρυα συγκίνησης. Ο αγώνας για την κορυφή δεν είναι εύκολος, απαιτεί θυσίες και πολλή προσπάθεια.

• Στις 30 Μαΐου ο σπουδαίος ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 56 ετών νικημένος από τον καρκίνο. Η θλίψη για της «Ελλάδος το παιδί», ένας ρόλος που αγαπήθηκε από το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, ήταν πολύ μεγάλη. «Έφυγε» πολύ νωρίς αφήνοντας πίσω του μια συντετριμμένη οικογένεια.

• Συγκίνηση στον κόσμο της Τέχνης προκαλεί η είδηση του θανάτου του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Franco Zeffirelli στις 25 Ιουνίου σε ηλικία 96 ετών. Ο δημιουργός του Ιησού από τη Ναζαρέτ «έσβησε» ήσυχα έπειτα από μακρά ασθένεια που είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

• Ο Greek Freak κάνει περήφανη όλη την Ελλάδα για άλλη μια φορά! Ο Έλληνας φόργουορντ Γιάννης Αντετοκούνμπο πραγματοποίησε μια εκπληκτική σεζόν με τους Μιλγουόκι Μπακς στην κανονική διάρκεια του NBA και λίγο μετά τις 6.00 το πρωί της 25ης Ιουνίου αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

ΙΟΥΛΙΟΣ

• Ο Ολλανδός ηθοποιός Rutger Hauer, γνωστός για το ρόλο του στην κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας Blade Runner του 1982, πεθαίνει στις 19 Ιουλίου στο σπίτι του στην Ολλανδία. Το επιβλητικό βλέμμα και οι χαρακτηριστικές εκφράσεις του τον ανήγαγαν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς «κακούς» του σινεμά.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

• 22 Αυγούστου. Αμαζόνιος, Βραζιλία, Νότια Αμερική. Οι «πνεύμονες της Γης» τυλίγονται στις φλόγες. Το 20% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας βρίσκεται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας, που μετέτρεψε τη δασική έκταση σε στάχτη. Ολόκληρος ο πλανήτης με θλίψη και οργή παρακολουθεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να παραδίδεται στην πυρά.

• Στις 25 Αυγούστου ο Απόστολος Παπαστάμος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων-Νεανίδων στη Βουδαπέστη, σπάζοντας τα χρονόμετρα στα 400 μ. μεικτή ατομική με επίδοση 4:11.93. Πρόκειται για παγκόσμιο και πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των εφήβων το οποίο μας έκανε υπερήφανους.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

• Ο κορυφαίος φωτογράφος μόδας Peter Lindbergh αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών στις 3 Σεπτεμβρίου. Ήταν ευρέως γνωστός για τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του, ενώ επιθυμούσε να καταγράφει στην κάμερα τη φυσική ομορφιά των διάσημων μοντέλων του, ενώ όπως είχε αναφέρει στη Vogue μισούσε το makeup και έλεγε στα μοντέλα να ξεβαφτούν.

• Μεγάλη θλίψη σκορπίζει ο αιφνίδιος θάνατος του θρύλου της ελληνικής ροκ Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στις 9 Σεπτεμβρίου μόλις σε ηλικία 63 ετών. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στον Πτελεό Βόλου. Τραγικές φιγούρες στο τελευταίο «αντίο» η αγαπημένη του κόρη, Μαρία-Κλάρα και η σύζυγός του, Ελένη.

• Στις 14 Σεπτεμβρίου φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τάκης Σπυριδάκης ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συμμετείχε σε 13 πασίγνωστες ταινίες, για τις οποίες και βραβεύτηκε, ενώ οι διαφημίσεις όπου υποδυόταν με χιούμορ τον «Αγαπούλα» πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας με συμπρωταγωνιστή τον «Πίου, το πιστόλι» θα μείνουν αξέχαστες.

•Ο Ric Ocasek, τραγουδιστής του γνωστού συγκροτήματος Cars, ο ήχος του οποίου ήταν μια συγχώνευση της ποπ με την πανκ και το πειραματικό ροκ γι’ αυτό και θεωρήθηκε μεγάλη καινοτομία στη ροκ μουσική, βρίσκεται νεκρός στις 15 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 74 ετών. Δεν έγινε γνωστή η αιτία θανάτου του, αλλά οι αρχές απέδωσαν την απώλεια σε φυσικά αίτια.

• Στις 23 Σεπτεμβρίου, μετά από 178 χρόνια λειτουργίας κηρύσσει πτώχευση η Thomas Cook, ο αρχαιότερος ταξιδιωτικός όμιλος που ιδρύθηκε το 1841, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του καθώς τα χρέη ξεπερνούσαν τα 1,7 δισεκατομμύρια λίρες. Η εταιρεία πυροδότησε μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που ήταν σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

• Στις 10 Οκτωβρίου η Katrín Jakobsdóttir, η οποία μεταξύ άλλων δηλώνει και φεμινίστρια, ανακηρύσσεται νέα πρωθυπουργός της Ισλανδίας και ηγέτης μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού που διαμορφώθηκε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Σε ηλικία 42 ετών, κέρδισε επάξια τον τίτλο της νεότερης γυναίκας πρωθυπουργού στην Ευρώπη.

• Η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 47 ετών στις 14 Οκτωβρίου, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Έμπνευσή της ήταν η γενέτειρά της η Κρήτη, την οποία και λάτρευε, προβάλλοντας την Ελλάδα και τον διαχρονικό πολιτισμό της. Ο κόσμος της μόδας έχασε ένα σπουδαίο ταλέντο και πλάσμα.

• Στις 23 Οκτωβρίου σημαίνει συναγερμός στο Έσεξ της Αγγλίας, καθώς σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία βρέθηκαν 39 πτώματα μέσα σε κοντέινερ φορτηγού σε βιομηχανικό πάρκο του ανατολικού Λονδίνου. Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας έφηβος. Ο 25χρονος οδηγός από τη Βόρεια Ιρλανδία συνελήφθη ως ύποπτος για αυτή την κτηνωδία.

• Στις 31 Οκτωβρίου «φεύγει» από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός σε ηλικία 85 ετών. Ήταν από τους δημιουργούς του Νέου Κύματος και ένας άνθρωπος που έβαλε την «υπογραφή» του σε πολλά αγαπημένα τραγούδια. Τον Μάιο είχε γιορτάσει τα 50 του χρόνια στη δισκογραφία. H είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.

• Στις 26 Νοεμβρίου στις 03.54 το πρωί τη βορειοδυτική Αλβανία πλήττει σεισμός μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά-δυτικά του Μαμουράς. Ο φονικός σεισμός ευθύνεται για την απώλεια τουλάχιστον 51 ανθρώπινων ζωών και πάνω από 900 τραυματισμούς. Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που χτύπησε την Αλβανία εδώ και σαράντα χρόνια.

  • Και λίγο πριν κλείσει ο χρόνος λέμε «αντίο» στον σπουδαίο Θάνο Μικρούτσικο, που έφυγε από τη ζωή στις 28/12 χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο »»»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.