Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση των μαχητικών Mirage 2000EI/DI από την Ταϊβάν στην Ελλάδα!

H Γαλλία μπλόκαρε την πώληση των περίπου 55 μαχητικών Mirage 2000EI/DI από την Ταϊβάν προς τη χώρα μας, μαζί με το απόθεμα των πυραύλων αέρος-αέρος MICA EM και IR, και των ανταλλακτικών τους έναντι μόλις 600 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να αναβληθεί ή και να ματαιωθεί η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας ανταλλακτικών από την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι ακόμα μπορεί να «παίξει» έστω το μεταχειρισμένος Rafale F.2 (σχετικό άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα) για την Πολεμική Αεροπορία.

Η αγορά των Mirage 2000EI/DI από την Ταϊβάν θα μπλοκάριζε την προοπτική προμήθειας των Rafale.

Δυστυχώς και στην περίπτωση των Mirage 2000-5EI/DI της Ταϊβάν, ισχύει η δέσμευση της έγκρισης πώλησης από την χώρα από την οποία έχει κατασκευαστεί και αποδεσμευτεί το μαχητικό και τα όπλα του, σε περίπτωση μεταπώλησής τους προς δεύτερο χρήστη.

Και το Παρίσι δεν θέλει να αποκτήσει η Ελλάδα ένα πακέτο το οποίο σε τιμές αγοράς νέων συστημάτων ξεπερνά σήμερα τα 6 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα του.

Μέλη της επιτροπής των Γάλλων τεχνικών και αξιωματούχων που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας υποστήριξης (FOS) των ελληνικών Mirage 2000-5Mk.2 και των όπλων τους, ενημέρωσαν ότι «Δεν είναι ώριμη αυτή η συζήτηση»!

Λογικό γιατί η FOS για τα ανταλλακτικά των Mirage 2000-5Mk.2 φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ! Με 150 εκατ. επιπλέον θα προμηθευόμασταν 55 μαχητικά, τα όπλα τους και τα ανταλλακτικά τους!

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν θα έπρεπε να υπογραφεί η FOS για τα Mirage 2000-5Mk.2. Και όχι μόνο η FOS, αλλά και η αναβάθμισή τους για να μπορούν να εκτοξεύουν αντιπλοϊκούς  ΑΜ-39 Exocet κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν. Υπό την προϋπόθεση φυσικά, να επανέλθουν στην υπηρεσία οι ΑΜ-39 Exocet οι οποίοι δεν είναι επιχειρησιακοί στο σύνολό τους, καθώς τους «παράτησαν» αφού δεν μπορούσαν να πετάξουν και τα παλιά Mirage 2000EGM/BGM

Αλλά οι Γάλλοι έχουν «καεί» με την Ελλάδα δύο φορές μία με την ματαίωση απόκτησης των 3 Mirage 2000-5Mk.2 της option το 2006 και μία στο πρόγραμμα αναβάθμισης των Mirage 2000EGM/BGM μαζί με αυτά.

Αλλά τώρα τα 55 μαχητικών Mirage 2000EI/DI θα ήταν «ανάσα ζωής» για την ΠΑ. Αλλά οι Γάλλοι πάνω απ΄όλα είναι σκληροί έμποροι…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.