Τσίπρας: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης – ΒΙΝΤΕΟ

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, κατηγορώντας την για μία σειρά από “απάτες” σε βάρος του ελληνικού λαού και για έναν προϋπολογισμό που διευρύνει, αντί να αμβλύνει, τις ανισότητες.

“O προϋπολογισμός του 2020 είναι ένας προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης. Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα: “Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα της ΝΔ περί 4ου μνημονίου. Αυτά έλεγε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019. Απάτη, επίσης μέγιστη, η πολεμική της ΝΔ για το χρέος, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο το ρύθμιζε προς όφελος της χώρας, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας σε εμάς τρία χρόνια για τα πλεονάσματα, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μειώσει άμεσα. Δεν αξιοποίησαν αυτό που εμείς είχαμε ανακοινώσει, δηλαδή τη μείωσή τους με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού”.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “τρανή απάτη” τις “υποσχέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη του 4%. Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ -τις προβλέψεις του οποίου εκτιμά ιδιαίτερα η ΝΔ- ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από το 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%” και άλλη “απάτη” την “δήθεν μεγαλοψυχία της ΝΔ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας η ΝΔ πήρε τη ψηφισμένη απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να την εναρμονίσει με τη δική της ταξική μονομέρεια. Να δώσει δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες”. Έκανε επίσης λόγο για “απάτη” ως προς την “δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης, την οποία τελικά επιβαρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, με το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους μη μισθωτούς”.

“Απάτη”, χαρακτήρισε επίσης την “εκστρατεία της ΝΔ για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήριζαν ‘ψίχουλα’. Και ενώ τα ‘ψίχουλα’ δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά”, όπως και “το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απάτη το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας. Απάτη η προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης”

Έκανε επίσης λόγο για “απάτη” σχετικά με το κράτος της “fake αριστείας”, σημειώνοντας πως το “πρόβλημα είναι το ψέμα που επιβραβεύεται”, για “απάτη” σχετικά με “την προεκλογική υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε σε ποσοστό διπλάσιο απ’ αυτό της ανάπτυξης”, για “απάτη” σχετικά με την καταγγελία προεκλογικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, μίλησε για “αίσχος της προπαγάνδας σας για το προπσφυγικό, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ τους προσκαλούσε” και για “απάτη” σχετικά με τις “μπουλντόζες στο Ελληνικό”.

“Απάτη το δόγμα περί νόμου και τάξης”

Ειδική αναφορά, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες περί περιστατικών αστυνομικής βίας, κάνοντας λόγο για ”απάτη” σχετικά με “το δόγμα σας περί δήθεν ασφάλειας, το δόγμα περί νόμου και τάξης”. “Ούτε στον νόμο ούτε στην τάξη πιστεύετε. Διότι όταν ο νόμος δεν σας βολεύει, τον αλλάζετε, όπως κάνατε με τον διοικητή της ΕΥΠ που δεν είχε πτυχίο, αλλά αλλάξατε τον νόμο ώστε να μπορεί να είναι διοικητής χωρίς πτυχίο”, είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

“Με τις επελάσεις των ΜΑΤ, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα δεν διασφαλίζεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και συνέχισε: “Εκτός κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, που φορούν κουκούλες σε πολίτες -λες και προορίζονται για το Γκουαντανάμο- μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και την παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους- αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες μιας ευνομούμενης χώρας”.

Απευθυνόμενος ξανά στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε πως “ασφάλεια κ. Μητσοτάκη δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική και κάποτε φασιστικού τύπου βία εναντίον πολιτών και κυρίως τη στιγμή κυριαρχεί ξανά γενικευμένη ανασφάλεια, στην εργασία, στην κοινωνία”. Καταλήγοντας επί του ζητήματος, σημείωσε πως “όταν συμβαίνουν όλα αυτά, η επίδειξη αστυνομικής βίας δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη, ούτε στην ασφάλεια, αλλά αποσκοπεί στην τρομοκράτηση, στην καταστολή, στον εκφοβισμό” και εξέφρασε την ελπίδα ο Πρωθυπουργός να καταδικάσει αυτά τα περιστατικά

Άδικος και σε λάθος κατεύθυνση ο προϋπολογισμός

Συνεχίζοντας την δριμεία κριτική του στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της καταλόγισε ότι “έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει, δίνει προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων. Δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς”. Ο ίδιος υποστήριξε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια Ελλάδα έξω από την παγίδα χρέους, με την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8%, το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ισχυρό απόθεμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας, ύψους, περίπου, 37 δισ. Και είναι αυτό το απόθεμα, το οποίο συγκεντρώσαμε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, που επέτρεψε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων – και όχι η άνοδός σας στην εξουσία κ. Μητσοτάκη”, είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως “ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική μείωση για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στις δε κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή, στην Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον Πολιτισμό, καταγράφονται είτε μικρές μειώσεις, είτε στασιμότητα”.

Όπως υπογράμμισε, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, “ωστόσο οι κοινωνικές πληγές δεν θεραπεύτηκαν. Το αποτύπωμα της κοινωνικής αδικίας και των ανισοτήτων είναι ακόμη βαθιά χαραγμένο στο κοινωνικό σώμα” και κατέληξε κάνοντας λόγο για έναν “άδικο” και “σε λάθος κατεύθυνση προϋπολογισμό”, που “διευρύνει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες” και “παράγει μεγαλύτερες αντιφάσεις και κινδύνους για την οικονομία και τη κοινωνική πλειοψηφία”.

Για τα ελληνοτουρκικά: Ατυχείς οι δηλώσεις ότι “δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτεταμένη αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας πως “πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παρά την αλλαγή ρότας της Τουρκίας, “η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσει να υπάρχει…” και ανέφερε: “Θα ήταν απλό, να πούμε ότι σήμερα, η μόνη λύση είναι η ανάσχεση των ροών. Να επαναπροωθούμε στη θάλασσα τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν σταματάει η Τουρκία, παραβιάζοντας τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να μιλάμε για ‘την εποχή των κανονιών’ και να βάζουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσής μας, να αποκαλύπτουν τους άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού”.

Ακολούθως, εξήγησε ότι φιλειρηνική πολιτική δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και πρόσθεσε ότι “θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας. Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή”.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, του άσκησε κριτική για τους πρόσφατους χειρισμούς του λέγοντας πως “το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα αυτές τις ώρες από την ηγεσία της, δεν μπορεί να είναι ‘να επιδειχθεί καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές’. Ούτε ότι ‘δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο’. Αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς, για να είμαι επιεικής, δηλώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν, και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν, την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων”.

Συνεχίζοντας είπε ότι η φιλειρηνική πολιτική σημαίνει ενεργητική διπλωματία και πρόσθεσε ότι “πρέπει για μία ακόμα φορά να δώσουμε μάχη, προκειμένου να ενσωματώσουμε τα συμφέροντά μας στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί – για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας. Πρέπει όλοι να μάθουν ότι το τίμημα της ευρωπαϊκής διπλωματικής απραξίας θα είναι τεράστιο”.

Απευθύνθηκε ξανά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως “πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ, ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί” και πρόσθεσε πως “η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ωστόσο διατράνωσε ότι «δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.