ΤΕΝΞ: ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΩΝ Ξηράς, οι επίλεκτοι του Μηχανικού

Η ανάγκη απαλλαγής της ελληνικής κοινωνίας από τον τεράστιο όγκο ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων, βομβών και πάσης φύσεως εκρηκτικών μηχανισμών που εγκαταλείφθηκαν στο ελληνικό έδαφος, κληρονομιά κυρίως του πολέμου του 1940, αλλά και παλιότερων επιχειρήσεων, επέβαλε τη δημιουργία κατάλληλης Μονάδας ΜΧ, για την εκκαθάριση των τοποθετημένων Ναρκοπεδίων και Υπόπτων Χώρων, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Κύρια αποστολή της η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, η επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο καθόσον εκτός από τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση του Σχεδίου Κωλυμάτων, εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.

Το ΤΕΝΞ, ως η μοναδική Μονάδα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) που εκτελεί το έργο της εκκαθάρισης, υπάγεται διοικητικά στο ΓΕΣ/ΔΜΧ και επιχειρησιακά στο ΓΕΣ/3º Επιτελικό Γραφείο (ΕΓ). Η αποστολή της, κοινή στο πόλεμο και στην ειρήνη, οδηγεί στη συγκρότηση της που ανέρχεται σε 749 άνδρες στον πόλεμο και 250 περίπου στην ειρήνη, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει τους εμπρός μάχιμους Σχηματισμούς.

Η Υπηρεσία Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΥΠ.Ε.Ν.Ξ.), συγκροτήθηκε το 1954 αποτελούμενη από Αξιωματικούς, οπλίτες και πολιτικούς υπαλλήλους, με σκοπό την εκκαθάριση των τοποθετημένων ναρκοπεδίων (Ν/Π) και ύποπτων χώρων (Υ/Χ). Η υπηρεσία αυτή αργότερα μετονομάστηκε σε Διοίκηση Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΔΕΝΞ) και τέλος Νοεμβρίου του 1971 με το Ν.Δ. 1033 συγκροτήθηκε το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) με τη σημερινή μορφή του. Η αποστολή του ΤΕΝΞ

Κύρια αποστολή της Μονάδας είναι η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, η επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο καθόσον εκτός από τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση του Σχεδίου Κωλυμάτων, εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.

Οι απώλειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο αριθμός ευρημάτων και η έκταση της γης που έχει αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία στη διάρκεια των 6 δεκαετιών προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία της Μονάδας.

Η εκπαίδευση της Μονάδας αποσκοπεί να δώσει στο ναρκαλιευτή όλες τις διαστάσεις της αποστολής του: ψυχική δύναμη, σωματική ικανότητα, γνώση μέσων και υλικών και κυρίως τρόπους χειρισμού των ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών που θα συναντήσει στο έδαφος, σε συνδυασμό με τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρεί.

Όμως η δράση της Μονάδας δεν περιορίζεται μόνο στην Ελληνική Επικράτεια. Τμήματα του ΤΕΝΞ, με κατάλληλο εξοπλισμό έχουν συμμετάσχει σε όλες τις αποστολές του ΕΣ για Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης σε χώρες όπως η Αλβανία, το Κοσσοβο, η Σερβία, η Βοσνία και το Αφγανιστάν. Αποστολή πάντα η αυτοπροστασία των Ελληνικών τμημάτων αλλά και η προστασία των τοπικών πληθυσμών σ’ενα περιβάλλον ιδιαίτερα επικίνδυνο, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων που διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Η πίστη του κάθε άνδρα της Μονάδος στα ανθρωπιστικά ιδεώδη της φυλής και της παράδοσης μας τον οδηγούν καθημερινά στο δύσκολο έργο του. Η προσήλωση στο καθήκον και η μνήμη των νεκρών και τραυματισθέντων συναδέλφων οπλίζουν με θέληση και ατσαλώνουν τη ψυχή του κάθε ναρκαλιευτή για την επίτευξη της αποστολής….

Πηγή: https://www.newsit.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.