Καιρός: Θερμική «εισβολή» σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα ζήσουν οι Ευρωπαίοι την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα λόγω της ασυνήθιστης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Ήδη από την Κυριακή παρατηρήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στην Κεντρική Ευρώπη, με τον υδράργυρο για παράδειγμα στο Μόναχο να φτάνει τους 14°C, 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε προγνωστικούς χάρτες για τον καιρό με την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη μέχρι την Παρασκευή.

 

Σύμφωνα με το meteo.gr η απόκλιση των θερμοκρασιών σε ύψος περί τα 1500μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε υψηλές τιμές ρεκόρ πάνω από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο επόμενος χάρτης δείχνει την απόκλιση της θερμοκρασίας σε αυτό το ύψος από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1979-2010, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις αναμένονται στα Βόρεια και Ανατολικά Βαλκάνια, ενώ στην περιοχή μας ο υδράργυρος θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο με τη θερμοκρασία τοπικά να ξεπερνά τους 20°C.

Στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα περιμένουμε χαμηλές νεφώσεις και ομίχλη που θα κρατήσουν τον υδράργυρο κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

xartis-met

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τις ενδεικτικές προγνωστικές τιμές μέγιστης θερμοκρασίας σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και τις αντίστοιχες κλιματικές τιμές για την περίοδο που διανύουμε. Σε ορισμένες ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης οι αποκλίσεις από τις κανονικές για την εποχή τιμές θα ξεπεράσουν τους 15°C.

thermo-1

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.