H συνέντευξη Κοτζιά και η προβοκάτσια που επιχείρησε το ”Πρώτο Θέμα”


«Προβοκάτσια» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον κεντρικό τίτλο του Πρώτου Θέματος που ψευδώς ανέφερε ακριβώς το αντίθετο από ότι είχε πει.

«Διευκρίνισα χίλιες φορές ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ονομάζονται Μακεδονία». «Είναι ολοφάνερο ότι είπα ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί η χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικων την ίδια ώρα στην ΕΡΤ.

Στις 23:56 το Πρώτο Θέμα έβαλε τίτλο στο κεντρικό του θέμα: «Κοτζιάς: Τα Σκόπια πρέπει να αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα», παρόλο που επανειλημμένα ο υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει το αντίθετο.

Ο δημοσιογράφος της εκπομπής του επισήμανε τον τίτλο του σάιτ και ο Νίκος Κοτζιάς φυσικά τον διέψευσε μιλώντας για «προβοκάτσια». «Είναι συνηθισμένο να κάνει έτσι πολιτική» ήταν το σχόλιο του Ν. Κοτζιά όταν του γνωστοποιήθηκε το όνομα του σάιτ. «Μπορεί να κόψουν φράσεις και να τις αποδώσουν σε μένα».

Ακριβώς λίγα λεπτά πριν την επισήμανση του δημοσιογράφου της εκπομπής της ΕΡΤ για την παραπληροφόρηση ο υπουργός Εξωτερικών δήλωνε:

«Δεν έχουμε να κάνουμε με βαφτίσια. Σήμερα έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα που δεν την διαμορφώσαμε εμείς και τη διαχειριζόμαστε με τον πιο πατριωτικά υπεύθυνο τρόπο είναι «να φύγουμε από τις 140 χώρες που την αναγνωρίζουν ως Δημοκρατία της Μακεδονία και να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις που δεν θα αφήνει αλυτρωτικά υπονοούμενα εις βάρος της Ελλάδας».

To Πρώτο Θέμα για άλλη μια φορά ψαρεύει στα θολά νερά της αποσταθεροποίησης με fake news ακριβώς την ώρα της συνέντευξης του ΥπΕξ στην ΕΡΤ.

https://www.youtube.com/watch?v=zgJUVlcss_Mrn

Κατ. Μπρέγιαννη

Το κεντρικό θέμα του σάιτ του Πρώτου Θέματος όπως εμφανιζόταν στις 23:56

ΚΟΤΖΙΑΣ_PROTOΈχω ντοκουμέντα πόσο υποχωρητικοί ήταν αυτοί που σήμερα παριστάνουν τους Μακεδονομάχους.
Μερικοί απαιτούν την αλλαγή του Συνταγματος, που η σημερίνή Κυβέρνηση ζητάει, αλλά οι ίδιοι σαν κυβέρνηση δεν το έκαναν!” στο 11:00 Συνολικό σύμφωνο το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ και στην «Επόμενη Μέρα» το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της ΦΥΡΟΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».
Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης». Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.
Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την καλή σχέση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος όπως είπε επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάποιες προτάσεις του τις αξιολογούμε θετικά, σε άλλες δεν συμφωνούμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να κάνω δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Θα τον δουν ας του τα πουν διότι δεν συνήθιζαν να το κάνουν στο παρελθόν, σημείωσε.
Μερικοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος αλλά ως κυβερνήσεις δεν το ζητούσαν ποτέ, είπε και έκανε λόγο για ντοκουμέντα που υπάρχουν τα οποία περιγράφουν συμφωνίες «με τους πιο απίθανους υποχωρητικούς τρόπους». Δεν συμφέρει την ελληνική διπλωματία να τα εμφανίσει αυτά προς τα έξω, όμως αυτοί που τα έκαναν τα ξέρουν και η παράκλησή μου είναι να είναι πιο σεμνοί. Δεν ζητούσαν σε όλες τις περιόδους και όλοι οι διαπραγματευτές αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε. Αυτοί που διαμόρφωσαν αυτό το πρόβλημα 25 χρόνια, ψηλώνουν κάθε μέρα την απαίτηση απέναντι σε εμάς για να δυσκολέψουν μια συμφωνία, είπε και ανέφερε πως η συμφωνία εκ μέρους της Ελλάδα για καθιέρωση στον ΟΗΕ της γλώσσας της γείτονος ως «μακεδονική» έγινε το 1977 επί Καραμανλή στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα, ενώ το συγκεκριμένο όνομα και τα παράγωγά του καθιερώθηκαν στον ΟΗΕ στη διαπραγμάτευση μεταξύ 1192-1994 στην οποία καμία από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν πήγε να διαπραγματευτεί.
«Ας μη σηκώνουν το πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν. Εμείς θα τον περάσουμε από πάνω, αλλά ας είναι πιο σεμνοί», είπε. Παράλληλα, απέρριψε τα περί μυστικής διπλωματίας τονίζοντας πως συνομιλίες γίνονται μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες και «όχι με τρίτους».
Παρακολουθείστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη Για το ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως το προοίμιο και σε δύο άρθρα και αναγνώρισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της FYROM απέναντι σε αλλαγές καθώς δεν έχει κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Όπως η Ελλάδα ζητά πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και πως η επίλυση των ζητημάτων με τη γείτονα αποτελούν προϋπόθεση ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Δεν πειθαρχούμε τις θέσεις μας στο ΝΑΤΟ αξιοποιούμε απλά τη συγκυρία προς όφελος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε και είπε πως έχει στείλει μήνυμα σε όλους, σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία να μην ανακατεύονται « όποιος ανακατεύεται είναι σαν να μη θέλει να βρεθεί λύση», είπε. Ο,τι κάνουμε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, είπε ο υπουργός και στάθηκε στη σημασία της διευθέτησης των προβλημάτων με την ΠΓΔΜ. «Δεν πρέπει θέλουμε τη διάλυσή της γείτονος όπως κάποιοι λένε. Εάν διαλυθεί –που δεν θα συμβεί- θα έχουμε επέκταση άλλων κρατών και νέες συγκρούσεις πάνω από το κεφάλι μας.
Μας συμφέρει η σταθερότητα στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη μας σχετίζεται με την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η επίλυση μας ενδυναμώνει γεωστρατηγικά. «Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, θα συμβεί ό,τι συνέβη και πριν 20 χρόνια -που δεν δεχτήκαμε να μπούμε στην τεχνική επιτροπή της ΕΟΚ για να συζητήσουμε πιθανές λύσεις, οπότε η FYROM πήγε στον ΟΗΕ και έγινε κράτος μέλος με την προσωρινή ονομασία- το επόμενο που προτίθενται κάνουν αλλά δεν εμείς θα το αφήσουμε να συμβεί, είναι να πάνε στη Γενική Συνέλευση και να ζητήσουν αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα. Δεν έχουμε κερδίσει κάποιο πόλεμο, δεν τους υπαγορεύουμε όρους, δεν είναι ηττημένοι, έχουν διεθνείς υποστηρίξεις», είπε. Αναφερόμενος στις ονομασίες που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είπε ότι είναι 4 στα σλαβικά και η ονομασία Μακεδονία (Σκόπια) που αποτελεί πρόταση προ 15ετίας της ηγεσίας των Σκοπίων αλλά και ελληνικών κυβερνήσεων.

Πηγή ΕΡΤ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.