Πως επηρεάζει η μάχη τηλεόρασης – διαδικτύου τα αποτελέσματα των εκλογών

Δύο πρόσφατα παραδείγματα μιλούν από μόνα τους: μέχρι να οδηγηθούν σε παραίτηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και ο υπέργηρος, «κολλητός»  Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας, σχεδόν καμία αναφορά δεν είχε γίνει για τις 2 υποθέσεις  στα παραδοσιακά – και συντριπτικά φιλοκυβερνητικά – μέσα ενημέρωσης.

Και αυτό συμβαίνει καθημερινά για όλα σχεδόν τα θέματα, από το σκάνδαλο Novartis μέχρι τις άγριες περικοπές στο κοινωνικό μέρισμα.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το πάνω από το 80% των πολιτών δηλώνει καθόλου ή λίγο ευχαριστημένο από την ενημέρωση που προσφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την έρευνα της Palmos Analysis για την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ GUE/NGL. Το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα.

Σε αυτό το τοπίο που θυμίζει Όργουελ, το αντίβαρο είναι το διαδίκτυο, που έχει πάρει την πρωτοκαθεδρία ως πηγή ενημέρωσης των Ελλήνων. Οι μισοί από τους πολίτες που απάντησαν στην έρευνα, προτιμούν πλέον το διαδίκτυο ως κύρια πηγή ενημέρωσης, με την τηλεόραση να έχει περιοριστεί στο 34%,  ενώ πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά των υπόλοιπων μέσων και των κοινωνικών δικτύων ως κύριων πηγών ενημέρωσης.

 

Όσο πιο δεξιά, τόσο πιο… TV

Σύμφωνα όμως με την ίδια έρευνα, τα παραδοσιακά μέσα  συνεχίζουν να επηρεάζουν τις εκλογικές συμπεριφορές. Την τηλεόραση συνεχίζουν να προτιμούν για την ενημέρωσή τους οι συνταξιούχοι και όσοι(ες) ασχολούνται με τα οικιακά, δηλαδή οι κατηγορίες των πολιτών στις οποίες διατηρεί την πρωτοκαθεδρία η ΝΔ και υπολείπεται αισθητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, όσοι παρακολουθούν τηλεόραση αυτοτοποθετούνται στον άξονα Δεξιάς-Κεντροδεξιάς, σε ποσοστό υπερδιπλάσιο από τους κεντρώους και αριστερούς ψηφοφόρους. Η εικόνα είναι αντίστροφη στο διαδίκτυο, που αποτελεί κύρια πηγή ενημέρωσης για το κοινό του Κέντρου και της Αριστεράς.

Ιστορικός σταθμός στην πορεία επικράτησης του διαδικτύου ήταν η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν το διαδίκτυο ανέδειξε το μέγεθος και την πολιτική βαρύτητα της πολύκροτης υπόθεσης και απέτρεψε τη συσκότιση ακόμη και της δικαστικής διερεύνησης της. Πρώτο ενημερωτικό site στην Ελλάδα και τότε στα πρώτα του βήματα, το Tvxs.gr έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταγραφή των εξελίξεων και του κλίματος της εποχής και καθιερώθηκε ως ανεξάρτητη πηγή ενημέρωσης.

Στα ενδέκατα γενέθλια του αυτές τις μέρες το Tvxs.gr συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, αποφεύγοντας συστηματικά τα fake news και την προπαγάνδα, τη σκανδαλοθηρία και τον σεξισμό πολλών «ανταγωνιστικών» site, που σχετίζονται και εξυπηρετούν συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Με αναλύσεις της πολιτικής επικαιρότητας, έρευνες και το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου που σχολιάζει με τον μοναδικό του τρόπο τις εξελίξεις, αποτελεί για τα 2,5 εκατομμύρια πολιτών που το επισκέπτονται κάθε μήνα, την δική τους, καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.