Όσα δεν γνωρίζετε για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα – Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες;

Όταν αναφερόμαστε σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στα έλατα, μια και είναι αυτά που κυρίως χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Και ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν ψεύτικα, κατασκευασμένα, για παράδειγμα, από πλαστικό, κάποιοι  φαίνεται να επιλέγουν ακόμη τα αληθινά.

Πόσα ξέρετε, λοιπόν, για τα αγαπημένα όλων έλατα; Δείτε μερικά δεδομένα που ίσως δεν γνωρίζετε…

Τα έλατα μπορούν να ψηλώσουν πάρα πολύ

Τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα που στολίζουν κάποιοι στο σπίτι τους είναι συνήθως 10 ετών. Αν αυτά έμεναν στο δάσος για πολλά χρόνια θα αποκτούσαν πολύ μεγάλο ύψος. Το πιο ψηλό έλατο στον κόσμο βρίσκεται στην Καλιφόρνια και έχει ύψος 115.55 μέτρα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό Nature, τα δέντρα άνω των 122-130 μέτρων δυσκολεύονται να επιζήσουν επειδή είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στον κορμό και στα φύλλα τους.

Τα έλατα μπορούν να μετατραπούν σε… γυαλί

Στη Σιβηρία, όπου η θερμοκρασία φτάνει πολλές φορές τον χειμώνα τους -60 βαθμούς Κελσίου, τα δέντρα κρυσταλλώνουν και καλύπτονται από γυαλί ώστε να αντέξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και να επιζήσουν.

Τα μεγάλα έλατα αποτελούν από μόνα τους ένα οικοσύστημα

Ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει πως τα πολύ ψηλά και μεγάλα δέντρα αποτελούν το σπίτι για πολλά έντομα, ζώα και πτηνά. Σε ψηλά και μεγάλα έλατα ζούνε συνήθως πουλιά, θηλαστικά και σκίουροι που πολλά από αυτά δεν εγκαταλείπουν το δέντρο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ολόκληρες εκτάσεις καλλιεργούνται κάθε χρόνο με χιλιάδες έλατα με σκοπό να κοπούν και να πουληθούν τα Χριστούγεννα. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις αλλαγές στις θερμοκρασίες της Γης και επιμένουν πως κάποια δέντρα θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον.

Πηγή: baby.gr

BLOKO.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.