Αθήνα: Τι ακολουθεί την απέλαση του λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα

Τις επόμενες κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο αναφορικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προετοιμάζει η Αθήνα, μετά την απέλαση του λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα.

Το πρωί της Παρασκευής, το ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως είχε προαναγγείλει κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης και τον ενημέρωσε πως είναι πλέον «persona non grata» για τη χώρα μας, ενώ του έδωσε και προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ετοιμάζει επιστολή στον ΟΗΕ

Ωστόσο, η Αθήνα δεν θα μείνει εκεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha η Ελλάδα ετοιμάζει επιστολή προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ετοιμάζει πυρετωδώς την επιστολή με  την οποία η Αθήνα θα καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη συμφωνία. Επιπλέον, θα ξεκαθαρίζει ότι είναι άκυρη και ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Όπως τονίζεται η επιστολή πρέπει να είναι πολύ καλά «δεμένη» νομικά διότι ίσως στο μέλλον γίνει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι επιστολή ετοιμάζει και η Αίγυπτος, με την οποία θα καταδικάζει επίσης τη συμφωνία της Άγκυρας και της Τρίπολης.

https://www.tovima.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.