ΚΥΠΡΟΣ: «ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ» ΜΕ τις εκδόσεις διαβατηρίων σε επενδυτές

Χρυσές δουλειές φαίνεται να κάνουν τα ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο που έχουν διαχειριστεί τις περισσότερες αιτήσεις επενδυτών για απόκτηση διαβατηρίου στο πλαίσιο του σχεδίου κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη βουλή το υπουργείο εσωτερικών οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τα διάφορα γραφεία την τελευταία πενταετία, από τον Μάιο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2018, ανέρχονται γύρω στις 2.390.

Στον πίνακα παρατίθενται στοιχεία σε σχέση με τα γραφεία που έχουν υποβάλει τις περισσότερες αιτήσεις.

Το σύνολο των γραφείων που περιλαμβάνει ο σχετικός κατάλογος του υπουργείου εσωτερικών ξεπερνά τα 200 εντούτοις, τα δέκα γραφεία που κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά δραστηριοποίησης στο συγκεκριμένο τομέα έχουν υποβάλει σωρευτικά 1131 αιτήσεις, σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων την τελευταία πενταετία.

Τη μερίδα του λέοντος στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, κατέχει ο ελεγκτικός οίκος PwC με την κατάθεση συνολικού αριθμού 184 αιτήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακολουθεί το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Δημητριάδη και Σια με την υποβολή 137 αιτήσεων, το δικηγορικό γραφείο Μιχαλάκη Κυπριανού και Σια με 123 αιτήσεις, το δικηγορικό γραφείο Αρετής Χαριδήμου και Συνεργάτες με 119 αιτήσεις και ο ελεγκτικός οίκος KPMG με 114 αιτήσεις, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με το μεγαλύτερο business στα διαβατήρια.

Στην πρώτη δεκάδα, συμπεριλαμβάνεται το ελεγκτικό γραφείο Fides Corp – Accountants & Business Advisors με 112 αιτήσεις την πενταετία, ο όμιλος Λεπτός που έχει υποβάλει συνολικά 100 αιτήσεις, το δικηγορικό γραφείο Χριστόδουλου Γ. Βασιλειάδη με 99 αιτήσεις, το δικηγορικό γραφείο Ιωάννη Παπαζαχαρία με 91 αιτήσεις και το δικηγορικό γραφείο Λ. Παπαφιλίππου και Σία με 52 αιτήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία σχετικά με τα γραφεία που έχουν υποβάλει χαμηλότερο αριθμό αιτήσεων επενδυτών για παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία το γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεργάτες έχει υποβάλει 41 αιτήσεις , το δικηγορικό γραφείο Α.Γ. Ερωτοκρίτου έχει υποβάλει 47.

Ο ελεγκτικός οίκος Deloitte έχει υποβάλει 15 σχετικές αιτήσεις επενδυτών, ενώ η Ernst&Young μόλις τρεις αιτήσεις. Δέκα αιτήσεις έχει υποβάλει ο όμιλος Quality Group.

Χρυσή χρονιά το 2017 για τα διαβατήρια

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, το 2017 ήταν το έτος με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για απόκτηση διαβατηρίου μέσω του σχεδίου επενδύσεων της κυβέρνησης αφού οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τα διάφορα γραφεία, ανήλθαν στις 704.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η οροφή παραχώρησης υπηκοότητας μέσω του προγράμματος καθορίστηκε στις 700 υπηκοότητες ανά έτος.

Φέτος, μέχρι το τέλος Αυγούστου, είχαν ήδη υποβληθεί 521 αιτήσεις.

Το business των διαβατηρίων καταγράφει ανοδική πορεία από το 2015 που οι σχετικές αιτήσεις είχαν ανέλθει στις 286. Το 2016 οι αιτήσεις έφτασαν τις 500 και το 2017 στις 704.

Το 2014, την πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά εφαρμογής της πολιτική κατ’εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών, οι αιτήσεις είχαν ανέλθει στις 305.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έγγραφα που δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες το υπουργείο εσωτερικών, την τετραετία 2014-2017 παραχωρήθηκαν σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους 2.996 υπηκοότητες.

Το 2017 παραχωρήθηκε υπηκοότητα σε 503 επενδυτές και άλλα 510 διαβατήρια σε μέλη των οικογενειών τους. Το 2016 παραχωρήθηκε υπηκοότητα σε 443 επενδυτές και 461 διαβατήρια σε μέλη των οικογενειών τους, 337 και 342 αντίστοιχα το 2015, ενώ το 2014 παραχωρήθηκαν υπηκοότητες σε 214 επενδυτές και 186 σε μέλη των οικογενειών τους.

Όπως αναφέρεται οι αιτητές προέρχονται κυρίως από την Ασία, την Ανατολική Ευρώπη, ευρωπαϊκές χώρες και αραβικά κράτη. Το υπουργείο εσωτερικών δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα πρόθεση προκήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή οίκων που θα διεξάγουν ενισχυμένο έλεγχο δέουσας επιμέλειας στο πλαίσιο του σχεδίου επενδύσεων.

Πηγή: Stockwatch

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.