Δένδιας και Σούκρι τα κανονίζουν με «κυρίως πιάτο» Ερντογάν

Ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε την Αίγυπτο την Κυριακή, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών διπλωματών υπό τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι εξελίξεις στην περιοχή μας και ειδικότερα η τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο, αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις

Οι δύο άνδρες ανέλυσαν στην στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος είναι εν όπλοις στενή μας σύμμαχος και έχει δηλώσει, από την περίοδο Κοτζιά, ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή.

Η ανοιχτή ανάμιξη της Τουρκίας στα εσωτερικά της Αιγύπτου, έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Αίγυπτο, στην αντιμετώπιση του νεο-οθωμανού πειρατή.

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο έγινε με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε 45 λεπτά.

Τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πολιτικός Δ/ντής Κυριάκος Λουκάκης, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο Νίκος Γαριλίδης, ο Δ/ντής διπλωματικού του γραφείου κ. Γιάννης Τσαούσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς και ο Πολιτικός Δ/ντής Κυριάκος Λουκάκης.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου στην εκδήλωση για τον αγωγό TANAP, που έλαβε χώρα στην τουρκική πόλη Ύψαλα, μετά και τη σύναψη συμφωνίας ΤουρκίαςΤρίπολης της Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίζεται ανυποχώρητος στη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, με το μνημόνιο που υπέγραψαν οι ηγέτες τους, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο.

Άλλη μία συμφωνία τους αφορά συνεργασία τους στο μέτωπο της ασφάλειας, με πρόβλεψη για εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Η εν λόγω συμφωνία πυροδότησε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που προειδοποίησε με απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, σε περίπτωση που δε γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες άμεσα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.