Το σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων – Ο “Δάρδανος” καλείται να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες

Ο “Δάρδανος” καλείται να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες και τη διαχείριση συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Αυτή είναι η ονομασία του σχεδίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών μίας πλημμύρας.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις τέσσερις φάσεις των προπαρασκευαστικών δράσεων περιφερειών, δήμων, την ενεργοποίηση και την επιφυλακή της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμενικού, ΕΚΑΒ, Στρατού και άλλων κρατικών φορέων. Επισημαίνει με λεπτομέρειες και χαρτογράφηση τα σημεία επαπειλούμενων περιοχών και τις ενέργειες κινητοποίησης φορέων και ιδιωτών, που έχουν καταχωριστεί αναλυτικά στο σχετικό Μητρώο.

Σημαντικό κομμάτι του “Δάρδανου”, πέρα από τις προληπτικές ενέργειες αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, περιλαμβάνουν η διαχείριση των συνεπειών, η υποστήριξη των πληγέντων, η αποκλιμάκωση της κατάστασης, η ενημέρωση και η άμεση οικονομική ενίσχυση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε έναρξη ισχύος στις 18 Νοεμβρίου 2019. Στο μέρος με τις κύριες δράσεις περιλαμβάνονται οι τέσσερις φάσεις των προπαρασκευαστικών ενεργειών.

Στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται η συντήρηση εξοπλισμού, η εξασφάλιση επικοινωνιών, τα μνημόνια συνεργασίας και η σύγκληση συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας. Η μελέτη και η εκτέλεση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας δεν αποτελούν αντικείμενο του “Δάρδανου”.

Η δεύτερη φάση αφορά την αυξημένη ετοιμότητα. Αυτή η κατάσταση ετοιμότητας λόγω τεκμηριωμένου κινδύνου ορίζεται από τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και συνδέεται με τις παρακάτω δράσεις: Ετοιμότητα προσωπικού και μέσων, ενημέρωση του κοινού και ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων. Σε αυτή τη φάση εξετάζονται και οι περιοχές που θα πλήξουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η τρίτη φάση, είναι η φάση εκδήλωσης του φαινομένου και κινητοποίησης των αρμόδιων φορέων.

Στην τέταρτη φάση δρομολογούνται περαιτέρω δράσεις αρωγής στους πληγέντες, εκτίμηση ζημιών και αποφάσεις αποκατάστασης των καταστροφών.

Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.